Връзването на касовите апарати с НАП се отлага с година

Сега действащата наредба, която задължава всички търговци, регистрирани по ДДС, да свържат касовите си апарати със системата на НАП, се отлага с една година. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянковпо време на форум на Предприемачи ГЕРБ, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

По данни на финансовото ведомство близо 300 000 обекта поради затруднения все още не са изпълнили мярката и няма да успеят да го направят до края на септември, както предвижда наредбата. Целта на отлагането е малкия и среден бизнес да бъдат временно разтоварени от тази мярка в условията на финансово-икономическа криза.

Представители на бизнеса от Предприемачи ГЕРБ са приветствали намерението на Симеон Дянков за отлагане на изискването. "Наредбата има своите предимства за изсветляване на бизнеса, определено е положителна и ще окаже влияние върху събираемостта на данъците, но в момента бизнеса е притиснат от кризата и тази стъпка ще ни даде възможност да поемем глътка въздух, да се стабилизираме", коментират предприемачи от различните райони в страната.

Отлагането на връзката между касовите апарати и НАП няма да важи единствено за аптеките. Фармацевтите остават задължени да свържат фискалните си апарати с компютърните системи на приходната администрация в определения срок. Симеон Дянков е обяснил, че задължението остава по изричното настояване на Асоциацията на българските аптеки.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини