Опрощават милион на майките. Преглед на националния печат

„Новинар": Атанас Семов е кандидатът на Яне за президент

Животът му е поредица от труд и ясни цели, започна представянето на кандидата за президент лидерът на РЗС Яне Янев. Има дисциплиниран ум, който анализира бързо и с лекота взема решенията, така той определи качествата на кандидата. Янев го описа като възпитан от духовно богати родители, като достоен син на големия български публицист и писател Марко Семов, като наблюдателен човек, който притежава знание, морал, ценности и принципи. Атанас Семов е от малкото личности в България, които имат куража, опита и компетентността да бъдат на висотата на поста президент на България, заяви Янев. И представи тай-важните моменти от впечатляващата му биография.

„Стандарт": Мъгла със заплатите

От 1 юли или от 1 септември ще се увеличи минималната работна заплата от 240 на 270 лв.? Това е въпросът, чийто отговор ще търсят тази седмица кабинет, синдикати и работодатели. От завчера има и нова възможност - 15 юли. Допусна я лично премиерът Бойко Борисов.
Люти спорове по въпроса се очакват на тристранка в четвъртък. Заради противоположните мнения финансовият министър Симеон Дянков допусна, че ще се наложи и второ заседание, което прави срока 1 юли нереален. Защото едва след постигането на съгласие кабинетът трябва да гласува постановление за новата заплата. До консенсус в тристранката обаче едва ли ще се стигне. Три от работодателските организации - БСК, БТПП и АИКБ, са твърдо против вдигането на минималното месечно възнаграждение от средата на годината. Според тях това е редно да стане от началото на 2012 г. заедно с новия бюджет.

„Стандарт": Опрощават милион на майките

Майките, взели неправомерно пари за отглеждане на децата си до 2-годишна възраст, няма да връщат лихвите. Все едно сме ги дотирали за тези години - дали сме им безлихвен кредит, обяви вчера във Варна премиерът Бойко Борисов. Той дал срок до снощи на финансовия министър Симеон Дянков да намери начин за опрощаване на лихвите. За това са необходими промени поне в три закона, но ще ги направим, каза премиерът. НОИ откри 6700 майки, взимали от 2008 г. обезщетения за гледането на дете, въпреки че то е настанено в ясли. Те трябва да върнат общо 6,5 млн. лв., от които 1,4 млн. лв. са лихвите. 2400 семейства обаче вече върнаха на НОИ парите.
Премиерът и спортният министър Свилен Нейков откриха обновения "Спорт палас" край морето с 10,4 млн.лв., дадени от държавата. Борисов посочи, че преди това правителството на Сергей Станишев е построило мастодонти, визирайки близките хотелски комплекси.

„Дума": Обществен натиск за оставки във ВСС

Чрез имейли или съобщения от мобилния телефон хората могат да отправят призив към членовете на ВСС да подадат оставки. Инициативата за обществен натиск върху магистратите е на Българския хелзинкски комитет, а на сайта на организацията тече подписка с призив за разпускане на съдебния съвет под наслов "Сбогом, ВСС". Всеки, който желае, може да се включи в призива, а имейлът на сайта започва с "Изразявам дълбоко възмущение от избора на Висшия съдебен съвет на ръководител на Софийския градски съд. Този избор изглежда дотолкова нелегитимен, че делегитимира самия ВСС". В писмото се казва, че независимата съдебна власт е определяща за върховенството на закона.
Сайтът "Биволъ" пък качи мобилните телефони на всички членове на ВСС, а призивът е да им бъдат изпращани есемеси с подобен текст: "Уважаеми, подайте си оставката. За доброто на страната!"

„Труд": Д-р Атанас Кръстев: Голям късмет имам!

Това каза пред "Труд" прекаралият близо 3 месеца в зловещия либийски затвор "Джудейда" д-р Атанас Кръстев (38 г.) при завръщането си в България в неделя вечерта. А за това какви чувства е предизвикало вкарването му в зандана, където години наред гниха петте български медсестри, допълни: "Не е имало място за чувства, проблемът със сестрите и моят проблем са несравними."
Това може и да не е точно така, защото първоначалните обвинения и по двата случая са напълно идентични. В началото на процеса срещу медиците през 2000 г. най-тежкото обвинение бе, че като агенти на ЦРУ и Мосад те са заразили стотици либийчета със СПИН, за да дестабилизират либийската държава. През 2002 г. този абсурд отпадна от процеса, но и без него две години по-късно бяха произнесени първите от общо три смъртни присъди на българките.

„24 Часа": 5000 лв. глоба за зографа на паметника

Батман, Супермен, Спайдърмен, Жокера, Дядо Коледа, клоунът с червен нос Роналд Макдоналд и още американски супергерои изникнаха в центъра на София. Те замениха сивите тежковъоръжени воини от Паметника на Съветската армия. Шарената гледка е дело на неизвестен засега професионален майстор на графити, който я е подписал: "В крак с времето." Пребоядисването на паметника, за който от месеци се водят ожесточени спорове дали трябва да бъде премахнат, е станало посред бял ден в петък.
Не е ясно дали авторът на комикса е само един. Знае се обаче, че изографисването е отнело повече от час и въпреки оживеното място нито полицията, нито общината са прекъснали работата на анонимния майстор.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини