Гафове белязаха визитата на японския посланик в Кърджали

С протоколни гафове бе съпроводена визитата на японския посланик Негово превъзходителство г-н Макото Ито в държавната психиатрична болница в Кърджали. Официалните лица от българска страна или не дойдоха или закъсняха.  По време на словото му пък звъняха мобилните телефони на гостите.  И акуратният  посланик  и домакинът му- директорът на болницата д-р Дамян Гетев се постараха да тушират  създадената конфузия.

 Искрената благодарност на лекари, сестри и пациенти за направеното от японска страна дарение успя да поправи създалата се ситуация.  Д-р Гетев обяви, че болницата е получила 49 131 евро за неотложен ремонт.Обновени са покрива ,дограмата ,помощния блок,отделението за гранични състояния и трето мъжко отделение. Средата на болните се подобрява значително и възстановяването им протича  в по –спокойна и уютна среда,каза в словото си д-р Дамян Гетев. Вие ни помагате в много тежък за страната ви момент. Надяваме се че трудолюбивия и витален японски народ бързо ще преодолее сполетялото го нещастие и последствията от него и отново ще тръгне по пътя на добруването и просперитета, каза още директорът на болницата. Вечно ще помним и ще пазим в сърцата си вашия жест ,подчерта д-р Гетев.

Областният управител Иванка Таушанова посочи, че психичните болести са проблем не само на здравеопазването но и на социалната система. Партньорството на Япония е ценно за нас, каза губернаторът. Тя цитира японската поговорка”Водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство”,Народната мъдрост  според нея илюстрирала българо-японските отношения.

 Посланик Ито посочи, че японското правителство има програма за помощи на българското здравеопазване. Тя действа бързо при спешни нужди. Получихме предложение от д-р Гетев само преди няколко месеца и ремонтът вече е факт, подчерта Негово превъзходителство я г-н Ито. Той  отбеляза, че сам се е убедил колко подобрена е средата за болните.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини