Общината закри 11 училища заради демографския срив,пази ги за младите

Елисавета Кехайова

11 училища са закрити през последните 6 години в община Кърджали.Причината е демографския срив. Общият брой на децата в 42-те кметства на общината е едва 2073. Това съобщи за Кърджали бг вести зам.-кметът по образованието Елисавета Кехайова.

 По разпореждане на кмета Хасан Азис през март е извършено проучване на кметствата за закрити училища и детски градини, прираст на населението в периода 2003-2010 г., предложения на кметовете за стопанисване на сградния фонд.

 Трима от селските първенци настояват сградите на училищата , които сега пустеят да се стопанисват от общината, защото се използват. Най-чести са предложенията за ползване като Младежки клубове. Има и девет предложения за отдаване под наем.

   Смятаме, че и в бъдеще сградите трябва да се използват с образователна цел.Едно училище поддържа селото живо и затова пазим сградите на училищата до последно. Кметовете на населени места са ангажирани с опазването им,каза още Елисавета Кехайова. Тя се позова на Закона за народната просвета, според който „Имотите или части от тях и вещите,освободени в резултата на закриване или преобразеване на държавни и общински училища,детски градини и обслужващи звена ,се използват за образователни,здравни,социални или хуманитарни дейности по реда на Закона за държавната собственост,на Закона за общинската собственост и подзаконови актове по прилагането им”.

  Кехайова каза още, че в Министерството на образованието, младежта и науката има съставена комисия, която обсъжда всеки отделен случай за отдаване под наем или продаване на училище.

 За покупката на училища има две условия: да са с ясна собственост и да бъде гарантирано, че предметът им на действие ще се запази в сферата на просветата, културата,социалната или хуманитарна дейност, подчерта зам.-кметът по образованието на община Кърджали.

  Кърджали бг вести научи,че дирекция „Хуманитарни дейности” на общината предлага да се изготви и изпрати мотивирано предложение до МОМН за процедурите по отдаване под наем или продажба на сградите на закритите училища и детски градини в Кърджалиско.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини