3 °C

Общината закри 11 училища заради демографския срив,пази ги за младите

Елисавета Кехайова

11 училища са закрити през последните 6 години в община Кърджали.Причината е демографския срив. Общият брой на децата в 42-те кметства на общината е едва 2073. Това съобщи за Кърджали бг вести зам.-кметът по образованието Елисавета Кехайова.

 По разпореждане на кмета Хасан Азис през март е извършено проучване на кметствата за закрити училища и детски градини, прираст на населението в периода 2003-2010 г., предложения на кметовете за стопанисване на сградния фонд.

 Трима от селските първенци настояват сградите на училищата , които сега пустеят да се стопанисват от общината, защото се използват. Най-чести са предложенията за ползване като Младежки клубове. Има и девет предложения за отдаване под наем.

   Смятаме, че и в бъдеще сградите трябва да се използват с образователна цел.Едно училище поддържа селото живо и затова пазим сградите на училищата до последно. Кметовете на населени места са ангажирани с опазването им,каза още Елисавета Кехайова. Тя се позова на Закона за народната просвета, според който „Имотите или части от тях и вещите,освободени в резултата на закриване или преобразеване на държавни и общински училища,детски градини и обслужващи звена ,се използват за образователни,здравни,социални или хуманитарни дейности по реда на Закона за държавната собственост,на Закона за общинската собственост и подзаконови актове по прилагането им”.

  Кехайова каза още, че в Министерството на образованието, младежта и науката има съставена комисия, която обсъжда всеки отделен случай за отдаване под наем или продаване на училище.

 За покупката на училища има две условия: да са с ясна собственост и да бъде гарантирано, че предметът им на действие ще се запази в сферата на просветата, културата,социалната или хуманитарна дейност, подчерта зам.-кметът по образованието на община Кърджали.

  Кърджали бг вести научи,че дирекция „Хуманитарни дейности” на общината предлага да се изготви и изпрати мотивирано предложение до МОМН за процедурите по отдаване под наем или продажба на сградите на закритите училища и детски градини в Кърджалиско.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
16 яну 2021
Последни новини