Пирати се”клаха” в ледените води на Арда

С битка между пирати във Водното огледало в Кърджали вчера откриха Четвъртия национален ученически туристически събор в Кърджали.  Морският  бой, за радост на децата, спретнаха участниците от клуб „Сървайвър” към училище СОУ „П. Р. Славейков”, водени от „баш пирата” Николай Мартинов-Сървайвъра. Две лодки се срещнаха по средата под новия мост за „Възрожденци”. Започнаха истинска битка. Имаше гърмежи, след това абордаж, ръкопашен бой. Накрая  всички изпопадаха във водата, за радост на стотиците зрители. Това е първата демонстрация на клуба, каза Николай Мартинов. Сървайвърите са от пети до седми клас. Много смели деца. По време на морския бой температурата на водата беше 8 градуса, но те не се уплашиха., хвали ги Мартинов.

Преди това с минута мълчание и сведени знамена малките туристи почетоха паметта на 8-те трагично загинали българи в катастрофата на магистрала „Тракия” в сряда край Пловдив..

Общо 230 деца от седем града в България се събират на традиционния национален туристически събор във военния лагер край Широко поле. Три дни ще се състезават по разпъване на палатки, построяване на бивак, теглене на въже, стрелба с въздушна пушка.Ще проведат походи до Татул, крепостта Монек и други исторически забележителности.

Нарочихме Кърджали за традиционен домакин на ученическия туристически събор, защото тук най-напред преди 6 години се роди идеята. Тогава се събрахме учители от цяла България и решихме да направим всичко възможно да привлечем децата към туризма, каза Делка Кавръкова от Българската федерация по туризъм. Тук срещнахме пълно съдействие и разбиране от общината. Тя осигурява и наградите за победителите в туристическите състезания. А военният лагер край Широко поле няма аналог в България.

Николай Стоев

Снимка:Петко Борисов

 „Нов живот”

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини