Ардинци тръгнаха по горите, за да берат гъби

30-годишният Серкан Касим от Ардино е един от най-редовните берачи на гъби в района

Поради падналите дъждове много ардинци обикалят по горите, за да събират диворастящи гъби. Само в Ардино са разкрити три изкупвателни пункта. Отделно от тях на територията на общината обикалят „брокери” с коли. Берачите излизат по шосетата и продават гъбите си на тях. В района се берат главно манатарка и пачи крак.  Цената им варира от  0,50 до 4 лв. за килограм. Въпреки ниските цени, местните берачи не се отказват, продължават да обикалят гората и са доволни, че веднага си взимат парите.

30-годишният Серкан Касим от Ардино е един от най-редовните берачи на гъби. "Работя в сферата на строителството, през свободното си време тръгвам из гората. Любител съм на природата и съчетавам приятното с полезното. Знам местата, където мога да открия диворастящите гъби. Например, пачият крак се среща много край горите около Дяволския мост, а манатарката край „Белите брези”, казва Касим. Според него тази година има много гъби, но изкупните цени са много ниски и мераклиите да берат намаляват с всяка изминала година.

Ардинския край е богат на диворастящи гъби. Мнозина знаят местата, където могат да ги открият – южно изложение, гори с дъб и бук. Големи находища от гъби има край село Дядовци, „Карабурун”, „Азманлар” и „Белите брези”. Тръгват на зазоряване  и търсят влажни, стоплени от слънцето места, където гъбите са изникнали през нощта.

Собствениците на изкупвателните пунктове в Ардино споделиха, че тази година кампанията е закъсняла заради сушата. Първите количества са започнали да ги изкупуват в началото на юни, но с много лошо качество. Според тях потреблението на гъби е намаляло, и заради това цената е паднала.

Гюнер Шукри

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини