Откриха руините на най-древния университет във Франция

Археолози са на мнение, че под паркинг в Отен в департамента Саон е Лоар са открили руини от най-древния университет във Франция, който датира 1-2 век сл. Христа, съобщи сайтът 20minutes.fr.

Августодунум - днешният Отен, е основан при управлението на император Октавиан Август от 27 г. пр. Христа до 14 г. сл. Христа. В района са открити много руини от гало-римската епоха, включително от арки и от древен театър. Сега археолози под ръководството на Яник Лабон уверяват, че са попаднали на останки от "изключителна" сграда.

След като хипотезите, че руините са от храм, терми или форум, бяха отхвърлени и след консултации с други специалисти, Лабон заключил, че вероятно става въпрос за школа, основана от Октавиан Август. За нея се споменава в древни текстове. Древноримският историк Тацит, живял през 1-2 век сл. Христа, уверява, че в тази школа са се обучавали деца от знатни семейства в Галия.

"Макар терминът "университет" да е неточен, защото води началото си от Средновековието, става дума за място за обучение на високо ниво, заяви Лабон. То било предназначено за елита. Записалите школата са спортували и са се обучавали в теоретични дисциплини по подобие на много днешни учебни заведения."

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини