Пети сме в страната по успех на матурите

Емилия Владева

Кърджалийска област дели пето място в страната със Сливен по успех на матурата по български език и литература. Учениците от Източните Родопи показаха успех много добър 4,51. Изпреварват ни само София град, София-област, Стара Загора и Пловдив.
  В първата десетка на отличниците в страната попада Езиковата гимназия. Изпреварват я само елитни училища от столицата , Варна и Пловдив.

Резултатът на ГПЧЕ Хр.Ботев е заслужен. В това училище работят много добре и постиженията са  видими, каза за Кърджали бг вести шефът на Регионалния инспекторат по образование Емилия Владева. Тя посочи, че Езиковата гимназия е първа по успех на матурите и в областта . Резултатът  за тази година е отличен 5,73, докато за миналата година е бил  много добър 5,46. В първата тройка са СОУ” Отец Паисий”- Кирково и Професионалната гимназия по икономика в Кърджали.

 Емилия Владева съобщи, че от общо тридесет средни училища в областта три четвърти са повишили успеха си на държавните зрелостни изпити през тази година по български език и литература.  Той е много добър 4,51,при добър 4,06 за миналата година . Успехът по математика е запазен на същото ниво от 2010 г. и той е  много добър 5,27.

 Общият брой на зрелостниците тази година е 1777 сочи справка на Регионалния инспекторат по образование. От тях на Български език и литература са се явили 1683. Втори държавен зрелостен изпит са държали 1684 души. Има чувствително увеличение на явилите се в сравнение с миналата година.

 Според Емилия Владева с около 20% е намалял броят на явилите се по История и цивилизация, с 50% по Физика и Философския цикъл, с 15% по География и икономика. Завишен е броят на явилите се по Биология и здравно образование и по чужди езици.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини