Частните погребални агенции отричат да има „купуване” на покойници

По повод публикацията в Кърджали бг вести „Частници купуват покойници,държавата проверява общинските обредни домове”,препечатана от вестник „Нов живот” публикуваме отговорът на една от най –старите браншови организации на частните погребални агенвции в България.:

„Като председател на Съюз на погребалните фирми в България (СПФБ) и гражданин на Р. България желая да изразя своята съпричастност с проблемите засегнати в статията на Георги Кулов публикувана във вестник „Нов живот” с заглавие „ Частни погребални агенции „купуват” покойници”от 27.05.2011 г. Аз не съм запознат с такива практики сред   регистрираните членове на браншовото сдружение, но съм свидетел на  порочни практики сред нерегистрираните погребални фирми и част от общинските предприятия. Като доказан пример от близкото минало е бившия управител на общинската структура в град Сливен , г-н Тодор Тодоров със специална тетрадка, на която са записвани сумите и на кого от болницата са давани.

След  промените на чл.51,52,53 в ЗОС през 2008 г. с цел да се „даде възможност на Общините да извършват стопанска дейност”, и най-вече да могат да запазят монопола в траурната дейност, се получи най-фрапиращото нарушение на данъчните закони на РБ, а именно избягването да се ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ чрез Общински предприятия!!! Така променен ЗОС позволява на Общините да извършват и търговска дейност, за всяка търговска дейност следва да се плащат данъци.... какво обаче става с ОП / общинските предприятия /  - ТОВА СА ЕДИНСТВЕНИТЕ  В  БЪЛГАРИЯ  ОРГАНИЗАЦИИ  ИЗВЪРШВАЩИ СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ , КОЯТО НА ПРАКТИКА Е ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ, БЕЗ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ... НЕ СТИГА , ЧЕ ХАРЧАТ БЮДЖЕТНИ СРЕДСТВА , А И ЗА ПРИХОДИТЕ СИ НЕ ОТГОВАРЯТ ПРЕД НИКОГО.  Не е нужно да даваме примери как тези ОП се превръщат в хранилки за управителите си и за техните покровители на местно ниво.  ЩОМ ЩЕ ИЗВЪРШВАТ ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ ДА СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ!

Уведомен е министър Дянков, че общините чрез ОП  могат да заобикалят данъчните закони и да пряват каквото си искат???!!! Да се превръщат в НДК-та по места, само да се издържат, но нищо да не внасят в републиканския бюджет.

Общините  и до тази скандална поправка в ЗОС , можеха и пак могат да извършват търговска дейност с търговско дружество, с общинско участие в капитала (100 % или по-малко), дружество по ЗЗД (което не е юридическо лице), юридическо лице с нестопанска цел.

Какво налагаше да се търсят други форми. Явно за да не се плащат данъци

Става ли Ви ясно, че така разписани промените в ЗОС дават възможност за заобикаляне на данъчните закони във всяка една сфера, стига да се облече в ОП и да се каже , че е много нужно на Общината. Това е престъпление, нови НДК-та!!!

И докога ще се създават измислени термини като „СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ”, като никой не дава тълкуване , какво точно е това. Търговската дейност  е регламентирана ясно и точно, и се подчинява на разпоредбите на Търговския закон.  По кой закон се регламентира тъй наречената „стопанска дейност”?  Време е да направят необходимите анализи и да разберете колко много се ощетява републиканския бюджет, като се позволява на общините да  заобикалят данъчните закони. Всяка Община всячески се стреми да ликвидира търговските си дружества и да ги преобразува в ОП, целта е само една, с търговско дружество се плащат данъци, а с ОП не се плащат данъци.  Приблизително 256 общини с най-малко по три ОП ,  с паричен оборот от стотици милиони лева, на които не се плащат ДАНЪЦИ. 

Общинското предприятие е най-порочната форма за управление на имущество.  Ако ще има такава форма, следва и тя да плаща данъци.

СПФБ  препоръчва на гражданите на община Кърджали при необходимост, да се обръщат за съдействие към нашите членове в гр. Кърджали- "Ритуал" ЕООД и „Агенция Ритуал” ЕООД, като ние гарантираме за тях.

Ние от СПФБ сме изготвили законопроект. В него са засегнати всички проблеми на бранша, които сме могли да предвидим. Необходимостта от регламентиране на погребалният бранш е назряла от години. Ние се борим за тяхното решаване с всички сили, но големи икономически интереси пречат на усилията ни. Нашата позиция е, че е необходимо тези изключително чувствителни проблеми за всяко общество да бъдат решени в специален закон, като се гарантират правата на гражданите потребители и фирмите предоставящи погребални и траурни- обредни услуги!

Обяснима е изострената ни чувствителност към всичко свързано с погребалната тематика. Това е нашата работа, препитание, а за мнозина от нас (защо не) и призвание. Не искаме привилегии, за да изпълняваме задълженията си. Необходими са ни обаче ясни правила за провеждане на нашата дейност, а именно, нормативна уредба, която е съобразена със съвременните стандарти . Наличието на адекватен правен регламент би бил от полза и за местната власт, сред чиито ангажименти е погребалното обслужване. Нормативът, контролът по спазването му и санкциите при отклоняване от него са задължителни условия за пълноценно и ефективно осъществяване на всяка дейност и погребалната не прави изключение. Отсъствието на което и да било от споменатите условия поражда, ускорява, задълбочава роенето на проблемите в бранша. Какво да говорим, ако и трите условия не са налице, а за съжаление, именно такова е положението ни в момента.

Приемането на закон за гробищните паркове, погребалната и траурно – обредната дейност  ще отговори на Конституцията на Република България, която изисква със закон да се създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с господстващото положение, монополизма, нелоялната конкуренция и осигурява защитата на потребителя.”

               Атанас Аргиров  председател на УС на СПФБ

„Съюзът на погребалните фирми в България / www.spfbul.org / е най-старата, най-голямата и широко представена в цялата страна организация в бранша на траурните и погребалните услуги в България, член е на Българската търговско промишлена палата и национален член за България на Международната федерация на погребалните асоциации - FIAT-IFTA / http://thanos.org/index.php?show_menu=8&page_id=16/. Съюзът има непрекъснат контакт с повечето фирми работещи в бранша, провежда семинари за обучение, работи активно в разработването на нормативните изисквания съвместно с представители на държавните органи, подпомага частните фирми в административните и съдебните производства срещу проявите на нелоялна конкуренция от страна на общинските траурни агенции и неправомерните условия за стопанска дейност. Съюза , като цяло и отделните негови членове  имат натрупана богата съдебна практика в защита на еднаквите правни възможности за извършване на траурни услуги от всички участници на този пазар. По инициатива и със средства на Съюза е преведен и приет в България европейския стандарт за погребални услуги – EN 15017 – БДС EN 15017. СПФБ е единствената организация на свободни предприемачи от този сектор, призната от правителството на Република България. Съюза работи целенасочено и последователно за създаване на благоприятни условия за развитие на погребалния сектор в България, за въвеждане на изисквания и критерии за практикуване на професията, за спазване на етичните норми при обслужване на клиентите, за издигане на авторитета на работещите в погребалния бранш, като за целта създаде проект за закон за гробищните паркове, погребалната и траурно – обредната дейност и го внесе на 07.02.2011 в парламента  до Председателя г-жа Цецка Цачева.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини