Четири партии ще си делят 12 000 български гласа в Кърджали

Назми Мюмюн

Четири партии в Кърджали ще се борят единствено и само за български гласове на предстоящите местни избори в Кърджали, залагайки на откровени или завоалирани националистически послания. Анти-ДПС реториката им,коята се възприема като антитурска е в ход и тя води до консолидация на четата на Сокола. Категорично срещу Движението за права и свободи застават ГЕРБ, БСП, „Атака” и ПК „Тракия”.

  Докато позицията на управляващата партия и местните й сателити не изненадва никого, то последните изявления на червения лидер Милко Багдасаров буквално объркаха наблюдателите. Социалистите се опитват да спечелят от евентуален етнически вот разчитайки на принципа двама се карат третия печели. Соцактивът смята, че от очертаващия се сблъсък между ДПС и ГЕРБ ще може да  препечели максимален брой съветници.

От една страна беловласия електорат държи да се запази анти- ДПС политиката. От друга страна конфликтът с ГЕРБ излезе от контрол в Кърджали и изключва всякаква договорка за сътрудничество по време на изборите. В същност червените повеждат битка на два фронта с непредвидими последици.

  Бягаме в една писта с няколко  формации,които залагат на национализма. Това рязко ограничава подкрепата на избирателите. Практиката показва, че етнически вот подкрепят едва 12 000 българи в общината, което е два пъти по-малко от електората на Движението. Това означава, че четири формации ще си делим тези гласове, сподели за Кърджали бг вести членът на Националния съвет на БСП Назми Мюмюн. Той цитира социологически проучвания според, които подкрепата за ДПС сред българските турци в града е едва 50 на сто.Останалите са ляво ориентирани и могат да бъдат привлечени за каузата на социалистическата партия, смята Назми Мюмюн.

  Социологическите сондажи сочат също, че българските турци в общината , разочаровани от Доган биха подкрепили партия, която има близки отношения с ДПС , но не и откровен противник на Движението. На пръв поглед подобна нагласа изглежда нелогична. Тя обаче има желязно обяснение-местните хора от турски произход не искат да се конфронтират откровено с ДПС, партия,която възприемат за етническа .

   Във водораздел се превърна подкрепата или отхвърлянето на принципа на уседналост въведен от ГЕРБ в Изборния кодекс. Българите са „за”,турците „против”. Местните социалисти по принцип винаги са настоявали за уседналостта. Но не всички. Назми Мюмюн смята че от „Позитано” 20 правилно са атакували пред Конституционния съд членовете за уседналостта. Според него от вота се режат работещите в чужбина, които са ляво ориентирани и биха дали гласа си за социалистите при добра партийна кампания.

   Не бих искал да приличаме в реториката си на премиера Борисов. Той дели нацията. Показателно е изказването му на Гергьовден в град Тервел:”Ние искаме да ни запомнят с това не колко джамии сме открили,а колко нови църкви сме построили”,отбеляза Назми Мюмюн.

  Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини