Половината от българската икономика е сива, твърдят експерти в Кърджали

Ташо Ташев

43 на сто е делът на сивата икономика в страната през последната година. През 2005 г. той е бил 35 %. Ръстът е с по процент годишно. По този показател сме на второ място в Европейския съюз след Естония. Това съобщи в Кърджали икономическият експерт в Българската  търговско-промишлена палата Ташо Ташев. Светът познава бяла,сива и черна икономика. Премиерът Бойко Борисов прибави и натуралната, като насърчи българите да си отглеждат картофи и зеленчуци по подобие на самозадоволяването от социализма, каза още Ташев.

Той изнесе лекция пред работодатели и синдикалисти в рамките на проекта „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудово-правните и осигурителните отношения и превантивните действия за ограничаването й”. Проектът  се осъществява от БТПП в партньорство с КТ”Подкрепа”.

 Ташев  говори за трудово-правните и осигурителни отношения и отговаря на въпроси на присъстващите. Той подчерта, че страната ни губи огромни средства от нелоялната конкуренция на сивата икономика. Сивия сектор не плаща данъци и осигуровки. В същото време ползва осигурителните вноски направени от съвестните работодатели и работници.

 Експертът цитира проучване и анализ на БТПП,извършено сред  6100 работодатели и работници. Той подчерта, че закъснялото ни законодателство в сферата на трудово-правните и  осигурителните отношения тласка много фирми към сивата икономика. В Южен централен район за планиране, в който   е и област Кърджали, 8 на сто от фирмите работещи на светло са признали, че дават пари под масата.

 Проблемът е в законодателството, което се променя ежечасно. Кодексът за социално осигуряване е пипан 68 пъти от неговото създаване, подчерта Ташо Ташев.

 Семинарът бе открит от председателят на Кърджалийската  търговско-промишлена палата инж.Наско Настев.

 Георги Кулов

Наско Настев

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини