Конституционният съд отряза „уседналостта”,изселниците идват

Конституционният съд обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс, според който общинските съветници и кметовете могат да се избират само от български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място.

Това става ясно от публикувано на сайта на съда решение. То е взето на 4 май.

Принципът на уседналост беше атакуван в Конституционния съд от БСП и ДПС.

Изборният кодекс предвижда на вота за местна власт наесен избирателите да могат да гласуват за кмет на населеното място, ако са живели в него поне през последните десет месеца.

Т.нар. уседналост беше въведена с промените в Изборния кодекс от управляващите като опит да се ограничи изборният туризъм.

Въвеждането на принципа за уседналост за 12 месеца е без прецедент в Европейския съюз.Практиката в няколко страни-членки е той да е валиден за 3 месеца.Той обаче противоречи на членове на българската конституция и още с въвеждането му в Изборния кодекс срещна яростна съпротива в ДПС и БСП.

  Социалистите в Кърджали за разлика от съпартийците си на „Позитано” 20 винаги са смятали,че принцип на уседналост трябва да има.На друга позиция са повечето от десните в областта. За тях този принцип във вида му заложен от ГЕРБ е неприемлив.

  Управляващата партия разчиташе, че с въвеждането на „уседналост”ще си уреди победа на вота в три от общините в областта. Само за Кърджали той режеше от вота 5000 изселници от Турция. За Кирково този брой е около 3000 души. В Ардино гласуват също много нашенци от южната ни съседка.

  Изселниците решават вота в общините на областта, въпреки че не живеят тук и не плащат данъците си в страната, аргументират се герберите.

 Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини