Асоциация ще поддържа В и К мрежата в областта

Днес в областна администрация бе учредена „Асоциация по В и К – Кърджали”. На първото общо събрание присъстваха областният управител Иванка Таушанова, която ще председателства Асоциацията, и представителите на общините - кметът на Кърджали Хасан Азис, на Кирково – Шукран Идриз, на Черноочене – Айдън Осман, на Момчилград – Ердинч Хайрула и заместник-кметовете на Ардино, /Изет Шабан/, на Джебел /Хюсеин Мустафа/ и на Крумовград /Абидин Хаджимехмед/. Присъстваха още управителят на „ВиК” инж. Славчо Славков  и експерти от областната администрация.

Новосъздадената „Асоциацията по В и К – Кърджали” не е търговско дружество, няма да формира и разпределя печалба. Тя е юридическо лице, което ще се грижи за управлението и поддържането на водоснабдителните и канализационните системи в областта и ще консолидира усилията на държавата и общините за привличането на инвестиции в сектора и реализирането на значими В и К - проекти.Това съобщиха от областна администрация.

В прессъобщението се казва още: Участниците в заседанието гласуваха разпределението на гласовете на държавата и общините в Общото събрание. Делът на областна администрация като представител на държавата е 35 процента, останалите 65 на сто си поделят общините – 27,67 % за община Кърджали, 9,60% за Кирково, 7,89% за Крумовград, 6,81%  за Момчилград, 5,41 % за Ардино, 4,19% за Черноочене и 3,43 % за Джебел. Решенията ще се вземат с мнозинство от три-четвърти. На учредяването бе предложен проект за бюджет на асоциацията и график за работата й през 2011 г. Изразена бе готовност да се създаде експертна работна група, която да дефинира и степенува проблемите, касаещи водоснабдяването и канализацията в областта и да предлага решение. Асоциацията ще трябва да сключи договор с В и К - оператор. Нейна задача ще бъде да изработи и приеме Регионален генерален план на В и К-системите и съоръженията за 25-годишен период, както и краткосрочна и дългосрочна програма за изпълнение. Асоциацията ще бъде вписана в публичния регистър на МРРБ. Следващото заседание ще е през месец юни.    

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини