Младежи от ДПС боядисват в двора на църква и джамия,шашват баби-атакистки

Младежи от ДПС боядисаха пейките в дворовете на храма „Св.Георги” и джамията в Кърджали пред слисаните погледи на богомолците. Акцията им зарадва енорийският свещеник отец Петър и „колегата” му районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Около дузина ентусисиасти от общинската организация на МДПС хванаха четките вчера следобед за да докажат на съгражданите си, че уважението към традиционните ценности е приоритет за младите хора. Акцията им е в рамките на националната кампания „Чиста околна среда-чисто бъдеще”.

   Учуден съм от инициативата на младите хора. Хубаво е че се грижат за красотата на храмовете. Това е уважение към възрастните хора, каза за Кърджали бг вести отец Петър.

  Похвално е начинанието на тези момчета и момичета. Те хвърлят мост между религиите в града. Това е голяма стъпка в разбирателството между младите хора, независимо от вяра. Това пък заяви районният мюфтия Бейхан Мехмед.

   Общинският лидер на МДПС Байрам Байрам сподели, че предварително са посетили двата храма за да видят от какво имат нужда. Решили, че пейките се нуждаят спешно от боядисване. Купили боя и четки.Мераклии за включване в акцията имало много, но подбрали най-големите ентусиасти.

  Айбиюкке и Селда са ученички в СОУ”Климент Охридски”. Те споделят, че не за първи път хващат четките. Боядисвали са оградата на училището си. Помагали са и в къщи. Дойдохме с удоволствие в църквата и джамията за да се включим, споделят двете момичета.

  В двора на храма „Св.Георги”баби-атакистки бяха изненадани от акцията на младите хора.  Дълго не можеха да повярват че младежи –мюсюлмани могат да проявят такава инициатива.

  Искаме мир и любов, каза областния лидер на МДПС Ахмед Хабиб.

Днес от 10 часа младите хора от ДПС ще боядисват парапета на моста над р.Крумовица,ще почистват стадиона в Джебел.Утре на ред са Момчилград , Черноочене, Ардино и Кирково. Край Момчилград ще се почиства местносттта Дамбалъ , а вЧерноочене околностите на СОУ „Христо Смирненски”, ЦДГ”Знаме на мира” и завод „Технострой”. В Ардино пък ще бъде почистено коритото на реката. В Могиляне,Кирковско ще се боядиса и зацвети около„Тюркян чешма.

    Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини