10 °C

Младежи от ДПС боядисват в двора на църква и джамия,шашват баби-атакистки

Младежи от ДПС боядисаха пейките в дворовете на храма „Св.Георги” и джамията в Кърджали пред слисаните погледи на богомолците. Акцията им зарадва енорийският свещеник отец Петър и „колегата” му районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Около дузина ентусисиасти от общинската организация на МДПС хванаха четките вчера следобед за да докажат на съгражданите си, че уважението към традиционните ценности е приоритет за младите хора. Акцията им е в рамките на националната кампания „Чиста околна среда-чисто бъдеще”.

   Учуден съм от инициативата на младите хора. Хубаво е че се грижат за красотата на храмовете. Това е уважение към възрастните хора, каза за Кърджали бг вести отец Петър.

  Похвално е начинанието на тези момчета и момичета. Те хвърлят мост между религиите в града. Това е голяма стъпка в разбирателството между младите хора, независимо от вяра. Това пък заяви районният мюфтия Бейхан Мехмед.

   Общинският лидер на МДПС Байрам Байрам сподели, че предварително са посетили двата храма за да видят от какво имат нужда. Решили, че пейките се нуждаят спешно от боядисване. Купили боя и четки.Мераклии за включване в акцията имало много, но подбрали най-големите ентусиасти.

  Айбиюкке и Селда са ученички в СОУ”Климент Охридски”. Те споделят, че не за първи път хващат четките. Боядисвали са оградата на училището си. Помагали са и в къщи. Дойдохме с удоволствие в църквата и джамията за да се включим, споделят двете момичета.

  В двора на храма „Св.Георги”баби-атакистки бяха изненадани от акцията на младите хора.  Дълго не можеха да повярват че младежи –мюсюлмани могат да проявят такава инициатива.

  Искаме мир и любов, каза областния лидер на МДПС Ахмед Хабиб.

Днес от 10 часа младите хора от ДПС ще боядисват парапета на моста над р.Крумовица,ще почистват стадиона в Джебел.Утре на ред са Момчилград , Черноочене, Ардино и Кирково. Край Момчилград ще се почиства местносттта Дамбалъ , а вЧерноочене околностите на СОУ „Христо Смирненски”, ЦДГ”Знаме на мира” и завод „Технострой”. В Ардино пък ще бъде почистено коритото на реката. В Могиляне,Кирковско ще се боядиса и зацвети около„Тюркян чешма.

    Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини