24 лв. минимална цена на лекарски преглед. Преглед на националния печат

„24 часа": Голямата ракова екскурзия

Около 40% от пациентите за химиотерапия у нас прибягват до помощ в чужбина, заявиха онколози от ИСУЛ. Най-предпочитани дестинации са Турция и Гърция. Причината са нередовните доставки на медикаменти. Вчера в болничната аптека на университетската болница липсваха поне десетина лекарства за различни видове тумори. Някои болни купуват от съседните страни илачи, които се пият в домашни условия, защото им излизало по-евтино. Други направо търсят помощ в истанбулски клиники. Плащали скъпо, но курсовете по химиотерапия протичали без отлагане. Пациенти се оплакаха също от размотаване с дни.

„24 часа": Първанов премиер? Може, но само след провал на Кунева и Сергей

Mоже ли Първанов да се превърне в Игнасио Лула и коя ще е българската Дилма Русеф? На този въпрос отговор търси в момента и самият президент. Защото, макар да твърди, че ще запази неутралитет на предстоящите избори, никак, ама съвсем никак не му е безразлично кой ще седне в кабинета, където той прекара 10 години на власт. И на кого ще прелее авторитета си, трупан два мандата на върха на държавата.

Най-малкото защото на "Дондуков" 2 ще останат негови верни хора, които привлече преди 10 г. от "Позитано" 20. И макар да е логично екипът да се смени с идването на новия стопанин, те имат шанс да си запазят работата, защото ги пази законът за държавните служители.

Може би президентът си е представял друг финал на втория си мандат, но трагично влошените отношения между него и премиера Борисов, а оттам и с властта го накараха да промени тактиката си. Логичното бе да уреди верни съратници на посланически постове, както стана в края на първия мандат, да пласира по квотите си свои хора, задкулисно да определи някое и друго ключово назначение и да бере следващите години плодовете от тази си "благотворителност". Естествено, като очаква адекватно отношение към себе си и връщане на жестовете. А той да оглави някаква широка формация, която да е на граждански принцип и да му осигурява необходимото влияние в обществото и политиката.

 

„Труд": Ученици се състезават, сглобяват девиз на ГЕРБ

В предизборна надпревара бяха включени над 80 деца от всички училища в Пещера. Депутатката от ГЕРБ Красимира Симеонова и съпартиецът й Стелиян Варсанов, кмет на града, организираха състезание, в което децата трябваше да се надбягват и да отговарят на логически задачи.

При всеки успех отборът на дадено училище получаваше по една дума от девиза "Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни". Който събере всичките думи, е победител.

Очевидното политическо внушение беше обилно гарнирано с торти, грамоти и награди. Макар два закона - за закрила на детето и за народната просвета, да забраняват въвличането на деца в политически дейности.

 

„Стандарт": Корнелия и Плугчиева канят вместо Ламбо

Чифт дами вади БСП за кандидат-президентската битка. Две кандидатки - екс вицепремиера Меглена Плугчиева и юриста Корнелия Нинова, номинираха вчера русенската и гоцеделчевската организация на червените. Те имат шансове да влязат в битката за "Дондуков" 2, след като Стефан Данаилов категорично заяви, че не иска да се кандидатира за президент.

Плугчиева е опитен политик, добре позната в Европа, обясниха номинацията си от дунавския град. Според тамошните социалисти - нямало проблеми тя да се впусне в надпреварата въпреки мандата си като посланик в Германия, преди да влезе в кабинета на Тройната коалиция. Била е там, командирована от държавата, посочиха червените. Самата Плугичева обаче заяви, че не е сигурна дали е склонна да се впусне в битката за "Дондуков" 2. Тя обаче настоя за вота 2 в 1 наесен да пристигнат наблюдатели от чужбина. Опасенията на екс вицепремиера са, че на гласоподавателите ще бъде оказван натиск от страна на управляващата партия ГЕРБ.

"Мъжкото момиче" на партията - Корнелия Нинова, която в петък предизвика премиера Бойко Борисов "да се разберат като мъже", пък е кандидатурата на соцорганизацията в Гоце Делчев. С нея обсъжданите на "Позитано" 20 дамски кандидатури стават три, след като Николай Малинов от Изпълнителното бюро на Столетницата предложи за държавен глава внучката на Тодор Живков - Жени Живкова.

За вота със сигурност ще се пробват проф. Георги Близнашки, както и депутатът Петър Курумбашев.

„Стандарт": Клондайк в Граово

Клондайк в сърцето на Граово подлуди земляците на Жоро Бекъма. Бърдото край Брезник лежи върху планина от злато. Това разкриха сондажи на столичната фирма "Трейс Рисорсиз" по южния склон. Предстои пускането на подземна мина.

Рудникът ще заработи на държавен терен в местността Милин камък, близо до лесопарк "Бърдото". При всички положения добивът ще е подземен, коментира кметът на Брезник Христо Миленков, въодушевен от находката. От години се носи легенда за златна жила в района. Местните са намирали парченца руда с благороден метал около изворите с желязна вода. Минералните ручеи край града са с високо съдържание на желязо и успешно лекуват анемия. След откриването на жилата Брезник е на път да засенчи славата на закритата мина "Злата" край Трън.

„Монитор": КАТ погва баровските джипове по Великден

КАТ започва масови проверки на джипове и спортни лимузини, струващи над 100 000 лева, съобщиха вчера от МВР. Целта е да бъде обхванат високият клас автомобили, защото според анализите на „Пътна полиция" собствениците на подобни возила извършват най-фрапиращите нарушения и се чувстват ненаказани на пътя.

„Водачите с коли нисък и среден клас вече имат дисциплина и карат по правилата. Другите обаче се чувстват недосегаеми, те правят рисковани изпреварвания в насрещното и притискат масовите шофьори, като понякога дори са готови да ги изхвърлят от пътя, коментира пред „Монитор" началникът на сектор „Видеоконтрол" в  столичния КАТ Любка Маринова.

За да няма километрични задръствания преди празниците, полицейски екипи ще бъдат изпратени по всички изходи на София още от четвъртък следобед. Катаджиите ще регулират потока с цел да не се получават струпвания на коли. Предвижда се движението по отсечката към Перник в района на Драгичево да се извършва в две ленти. Наред с регулиране на движението полицейските екипи ще следят за нагли водачи, които изпреварват колоната в насрещното.

 

„Монитор": Париж смекчи тона за влизането ни в Шенген

Франция е напълно сигурна, че оценката на техническия комитет към ЕК ще бъде положителна. Това заяви вчера френският министър на вътрешните работи Клод Геан след срещата си с премиера Бойко Борисов, МВР шефа Цветан Цветанов и дипломат номер 1 Николай Младенов.

Така Франция смени тона, след като тя бе една от страните, които изразяваха резерви за присъединяването на България към Шенген, като поискаха страната ни да направи повече в борбата с престъпността и корупцията и обвързаха приемането ни с мониторинговия доклад на ЕС за правосъдие и вътрешен ред, който трябва да бъде готов през юли. Геан смята, че България е призвана да се присъедини към шенгенското пространство и това трябва да се случи. След срещата с Борисов той заяви, че страната ни полага неимоверни усилия направени са и стъпки от политически характер в тази насока. „Знам, че не е лесно да се реформира, и това още повече ни кара да гледаме с уважение на направеното", добави Геан. Първите сигнали, че Франция ще е против влизането на страната ни в безграничната зона, се появиха след акции на френската полиция срещу роми от български и румънски произход. Вчера Геан обаче каза, че престъпността с български характер е много ниска спрямо престъпността от румънски граждани. Той отбеляза още, че всеки път, когато страната му е искала подкрепа от България, е получавала съдействие.

 

„Монитор": 8 приватизационни сделки на прокурор

Осем случая, при които държавата в лицето на бившите шефове на Агенцията за следприватизационен контрол си е затворила очите и вместо да преследва длъжници по приватизационни сделки е оставила договорите с тях да изтекат по давност, са дадени на прокуратурата, научи „Монитор". Обвинителите ще разследват дали висши чиновници от слятото с агенцията по приватизация ведомство не са облагодетелствали умишлено определени лица, ощетявайки хазната с милиони левове. В края на миналата година лично премиерът Бойко Борисов поиска да бъде проверено защо са правени подобни пропуски. Тогава той изрази убеденост, че става дума за умисъл в поведението на държавните служители.

Въпросът бил повдигнат на заседание на кабинета още през септември миналата година по време на спор между министрите за парите, които трябвало да се отпуснат за здраве през 2011-а. Тогава Дянков отсякъл, че няма достатъчно пари за сектора, а Борисов отвърнал, че държавата може да намери стотици милиони, несъбрани от приватизационни сделки.

„Дневник": Борисов: Влизаме в Шенген и за да помогнем на ЕС

"Правителството цели влизане в Шенгенското пространство не само заради българските граждани, а и за да помогнем на ЕС заради мощната бежанска вълна", заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция с вътрешният министър на Франция Клод Геан.  Геан е в България за няколко часа по покана на вътрешния министър Цветан Цветанов, който искаше да убеди френския си колега в изпълнените технически критерии за влизането на България в Шенген. Франция, заедно с Германия, е една от държавите, които са твърдо против влизането на България в безвизовото пространство. Миналият петък френският външен министър Ален Жупе заяви, че страната не е готова да влезе в Шенген.

Според Борисов обаче и в момента сме по-добри от държави в Шенгенското пространство, но ще бъдем еталон и образец. "Всяко изказване на френския вътрешен министър в Европа на тема Шенген, тук се превръща в основна новина, атака и критика към правителството.

Геан определи като "невероятно" постигнатото от България, за да се впише в желаното от ЕС.  "Присъединяването изисква да бъдат изпълнени известен брой условия - от технически характер и общо поведение - с овладяване на престъпност, корупция. Ще се опитаме да се възползваме от седмиците, които идват, за да говорим, за тези условия, каза  Геан. Той заяви, че за момент дори не се съмнява в решителността на България да върви към изпълнение на тези условия.

 

„Сега": Лекарският съюз незаконно наложи 24 лв. минимална цена на преглед

Хаос и скандали по лекарски кабинети и поликлиники ще предизвика решението на Българския лекарски съюз да наложи минимална цена на частните прегледи. В неделя на своя събор съсловната организация реши да задължи всички лекари, които преглеждат пациенти без направления от здравната каса, да искат поне 24 лв. такса за услугата. Сумата не само е висока за голяма част от населението, но и противоречи на два здравни закона, според които лечебните заведения сами определят цените за всичко, което не се плаща от НЗОК.

Правото БЛС да фиксира минимални цени е въведено през 2000 г. в приетия от съюза Кодекс на професионалната етика. Според него лекарят може сам да определя хонорара, на който работи, но не може да пада под посочен от БЛС минимум. Досега минимумът не беше определен от съсловната организация и всеки лекар, медицински център и болница решаваха сами колко пари да искат от пациентите. На практика пазарът при частните прегледи в момента е свободен. В големите градове и при хабилитирани специалисти често прегледите са над 24 лв. В малките населени места, в поликлиники в крайни квартали и особено при личните лекари таксите са доста по-ниски и могат да бъдат и 10 лв., тъй като в по-бедни райони неосигурените пациенти не могат да плащат повече и просто отказват да търсят медицинска помощ.

 

„Дума": Карат ученици да пишат "Ние сме ГЕРБ"

"Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни". Това изречение е трябвало да изпишат ученици, участници в спортно състезание в Пещера. Организатори на викторината били депутати от ГЕРБ, местни активисти и кметът на града Стелиян Варсанов.

В абсолютно нарушение на закона, учениците били насърчавани да решават задачки, а победителите трябвало да изпишат с думички "Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни".

Във викторината се включили деца от всички училища в Пещера. Накрая лично кметът почерпил с торта с логото на партията участниците, а депутатът от ГЕРБ Красимира Симеонова раздала награди.

Организацията на състезанието и въвличането на децата в партийна пропаганда разбуни страстите в Пещера. Според местните медии ГЕРБ са нарушили Закона за закрила на децата и Правилника за прилагане на Закона за народната просвета.

Красимира Симеонова си призна официално вчера, че е участвала в събитието, но не целяла да прави партийна пропаганда. Тя се извини на общественността на града и коментира, че била готова да си понесе отговорността.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини