Доган играл двойна игра в ДС

Ахмед Доган не е предал никой през целия си съзнателен живот, в това число и на агент. Въпреки това той много пестеливо се изказва за своето минало.

Това каза експертът и автор на исторически книги Веселин Ангелов пред бТВ. Според него Доган не крие своето минало, а повратът в него става по времето на Възродителния процес. Експертът се смята за единствения, чел цялото досие на Доган. Според него то съдържа над 20 хил. страници.

Който чете внимателно и непреднамерено документите няма как да не стигне до извода, че Доган е стойностен агент на Държавна сигурност, който е писал повечето пъти анализи. Много от анализите са посветени на това каква трябва да бъде политиката към турското и етническото мнозинство, допълни още Ангелов. Без съмнение той (Ахмед Доган) се е възползвал от системата, за да се обучава, да се образова - играл е много опасна двойна игра.

Според документите, Ахмед Доган сътворява най-голямата агентура в историята на Държавна сигурност, каза още експертът. Доган е работил срещу комунистическите управници, които са измислили тази голяма глупост - Възродителен процес, заяви Веселин Ангелов. Той е играл двойна игра вътре в самата ДС, категоричен е експертът.

Според него тепърва предстои да излезе истинската история на досиетата и не бива да се и обвиняват само службите. "Досието на Доган" не се съдържа и не се намира само в Комисията по досиетата, то е разпръснато на много места, в много архиви. Има много разказвачи - има такива, които твърдят, че са го чели, но те не са го чели. Касим Дал, например, не е чел досието на Доган, категоричен бе Веселин Ангелов. В архивите първо се подава молба, а после се води много стриктен архив за това кой какво е получил като информация, кога е чел дадено дело, за колко часа, мотивира изказването си Ангелов.
При атаките си срещу Доган Касим дал се мотивира, че се разочаровал от него, след като прочел досието му.

Експертът беше категоричен, че президентът Георги Първанов не е бил доносник, а само консултант на книгата на Методи Димов, подчерта Ангелов. Първанов не е би агент на Държавна сигурност – политиците го направиха "агент". Той не е вписван в регистрационните дневници. Основното доказателство дали някой е агент са т.нар. регистрационни дневници – там грешка няма, заяви още експертът.

Дир.бг

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини