Автоджамбази въртят далавери с бракувани коли в Кърджали

Автоджамбази въртят далавери с бракувани коли в Кърджали. Автомобилите се вземат за жълти стотинки в Италия и се транспортират до Кърджали. Тук се прави козметика на ламарините и двигателите. Моторите трябва да издържат месец, за да се убеди купувача, че причината в дефекта е лошото каране. Използва се фактът, че кърджалийци търсят вече малки и евтини коли. Хитът на пазара са Фолксвагените. Различните модели се търгуват различно, но се харчат основно Поло и Голф.

Освен че предлагат бракувани коли, много търговци раздуват цените. За Голф ІV в добро състояние се искат 7-8 хиляди лева. Цената му в Германия, където поддръжката е изрядна, е не повече от 2000 евро. На практика автоджамбазите си слагат 100 процента печалба.

Търговците обясняват машинациите с опитите да оцелеят в кризата. Много от автокъщите са пред фалит. От началото на годината някои не са продали и една кола. Пълно мъртвило.

Основните клиенти на автоджамбазите в Кърджали бяха строителните работници, дошли да се трудят от Смолянско и Хасковско. Те успяваха да спестят някой лев и плащаха в брой. Добри клиенти бяха и гурбетчиите от региона, наети в столицата и по морето. В т.нар. ”Крайпътна автокъща” на изхода на Ардино са продали десетки автомобили на дюлгерите. Стагнацията в строителството обаче доведе до рязко намаляване на броя на работниците. Повечето от тези, които са останали в бранша, предпочитат да спестят припечеленото, отколкото да го похарчат за кола.

Кърджалийци пък пазаруват леки автомобили теглейки заеми. Банките обаче вече отказват кредити. Красимир М. Споделя, че съпругата му е останала без работа и трезорът не му дава заем за автомобил. Като него са мнозина в града.

Търговец от “Крайпътната автокъща” разказва, че в началото на 2008 г. не са смогвали да зареждат с новопристигнали коли. Всеки ден са имали продажби. Напливът е бил голям. Сега е мъртвило. Нито строители, нито местни жители оглеждат автомобили. Търговецът е готов да смъкне цената за да привлече клиенти. Освен това предлага стоката с направена регистрация в КАТ и с платена екотакса от 200 лева.

При нас се търсиха евтини коли до 3000 лева. Купуваха се по-амортизирани автомобили. Това бе по джоба на кърджалийци, споделят от автокъща “Туни”.

Много от малките автокъщи предлагат катострофирали коли. Сервиз в индустриалната зона се занимава само с изчукване на возила. И тук обаче поръчките през последните месеци са намалели драстично. Сега дневно излиза по един възкресен автомобил. В двора чакат четири-пет прясновнесени коли. Повечето са с потрошени предници. За сръчните тенекеджии и монтьори да придадат търговски вид на колата не е проблем.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини