-1 °C

Автоджамбази въртят далавери с бракувани коли в Кърджали

Автоджамбази въртят далавери с бракувани коли в Кърджали. Автомобилите се вземат за жълти стотинки в Италия и се транспортират до Кърджали. Тук се прави козметика на ламарините и двигателите. Моторите трябва да издържат месец, за да се убеди купувача, че причината в дефекта е лошото каране. Използва се фактът, че кърджалийци търсят вече малки и евтини коли. Хитът на пазара са Фолксвагените. Различните модели се търгуват различно, но се харчат основно Поло и Голф.

Освен че предлагат бракувани коли, много търговци раздуват цените. За Голф ІV в добро състояние се искат 7-8 хиляди лева. Цената му в Германия, където поддръжката е изрядна, е не повече от 2000 евро. На практика автоджамбазите си слагат 100 процента печалба.

Търговците обясняват машинациите с опитите да оцелеят в кризата. Много от автокъщите са пред фалит. От началото на годината някои не са продали и една кола. Пълно мъртвило.

Основните клиенти на автоджамбазите в Кърджали бяха строителните работници, дошли да се трудят от Смолянско и Хасковско. Те успяваха да спестят някой лев и плащаха в брой. Добри клиенти бяха и гурбетчиите от региона, наети в столицата и по морето. В т.нар. ”Крайпътна автокъща” на изхода на Ардино са продали десетки автомобили на дюлгерите. Стагнацията в строителството обаче доведе до рязко намаляване на броя на работниците. Повечето от тези, които са останали в бранша, предпочитат да спестят припечеленото, отколкото да го похарчат за кола.

Кърджалийци пък пазаруват леки автомобили теглейки заеми. Банките обаче вече отказват кредити. Красимир М. Споделя, че съпругата му е останала без работа и трезорът не му дава заем за автомобил. Като него са мнозина в града.

Търговец от “Крайпътната автокъща” разказва, че в началото на 2008 г. не са смогвали да зареждат с новопристигнали коли. Всеки ден са имали продажби. Напливът е бил голям. Сега е мъртвило. Нито строители, нито местни жители оглеждат автомобили. Търговецът е готов да смъкне цената за да привлече клиенти. Освен това предлага стоката с направена регистрация в КАТ и с платена екотакса от 200 лева.

При нас се търсиха евтини коли до 3000 лева. Купуваха се по-амортизирани автомобили. Това бе по джоба на кърджалийци, споделят от автокъща “Туни”.

Много от малките автокъщи предлагат катострофирали коли. Сервиз в индустриалната зона се занимава само с изчукване на возила. И тук обаче поръчките през последните месеци са намалели драстично. Сега дневно излиза по един възкресен автомобил. В двора чакат четири-пет прясновнесени коли. Повечето са с потрошени предници. За сръчните тенекеджии и монтьори да придадат търговски вид на колата не е проблем.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
20 яну 2021
Последни новини