Държавните чиновници събраха 90 чувала боклук по пътя за Перперикон

Областният управител Иванка Таушанова и служителите в областна администрация събраха над 90 чувала с боклуци по маршрута Кърджали – Перперикон. Към тях се присъединиха екипи на Инспекцията по труда, НАП и Областното пътно управление. Акцията бе част от националната кампания „Да изчистим България за един ден”, която намери отзвук в цялата страна. Идеята на областния управител бе да се разчистят крайпътните бунища – една безкрайно нелицеприятна гледка в очите на многобройните туристи в посока Перперикон. Това съобщиха за медиите от областна администрация в Кърджали.

В прес-съобщението се казва още:За жалост, първите купища с боклуци посрещат преминаващите още в района на „Зърнени храни” и ОЦК, констатираха ангажираните в кампанията. Първата спирка на участниците в почистването бе отбивката преди с. Жинзифово. Парелелно служителите на „Пътното” се заеха със сметището преди разклона за с. Широко поле. Таушанова изрази задоволство, че хората са мотивирани, подхождат отговорно и се надяват, че усилията им няма да отидат напразно.

Областна администрация събра десетки чували с отпадъци в околностите на средновковната църква край Чифлик, където освен нахвърляните пластмаси, найлон и желязо, им и нерегламентирано сметище за строителни материали. Разчистен бе и пътят Чифлик-Мургово, отклонението за Перперикон, района на паркинга и подножието на свещения тракийски град. Мобилните екипите установиха, че замърсяването вътре в населените места е тотално и изисква отговорната намеса на местните власти. По обратния маршрут – през село Стремци, прави впечатление, че фермерите струпват купчините с оборска тор на сантиметри от шосето, а за обозначаване на ливадите използват найлонови торбички и пластмасови бутилки, които вятърът разнася и създава екологични рискове. Нерегламентирани сметища има на входа на Стремци, Рани лист и Скърбино. В Стремци боклуците „се складират” непосредствено зад оградата на училището

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини