Славейковци обраха овациите на родните светила в математиката

С най-големия досега успех за Кърджали приключи 40-та конференция на Съюза на математиците в България, която се състоя през априлската ваканция в курорта  Боровец. Учениците от школата по математика при СОУ „П.Р.Славейков” Гюлбеяз Ахмед, Маринела Петкова, Джансуа Али и Иван Герганов с ръководител Вълчо Милчев предизвикаха възхищение за изключително високото ниво на подготовка и представяне. Самите математици, техният ръководител и директор са изумени от грандиозния успех, до голяма степен неочакван поради предишните високи постижения, тъй като досега на националните конференции не се е случвало всички участници от едно училище да бъдат върхови призьори и да получат покани за Лятната изследователска школа.

Представянето на отбора на «Славейков» се счита за уникално с факта, че всичките четирима наши ученици бяха отличени и поканени за участие в триседмичната лятна изследователска школа в град Варна и Габровския балкан. Школата се организира от Ученическия институт по математика и информатика при БАН и занятията се водят от професори и доценти.

Явление на конференцията бе осмокласникът от СОУ «Петко Рачов Славейков» Иван Герганов. Неговото блестящо представяне бе специално изтъкнато от председателя на журито проф. Иван Ланджев по време на церемонията за връчване на наградите. Иван Герганов защити отлично своя проект “Комбинаторни задачи върху триъгълна решетка” и получи първа награда, придружена с покана за участие в Националната лятна изследователска школа за млади математически дарования. Пред журито осмокласникът от Кърджали представи своите авторски резултати – няколко нови тъждества между биномни коефициенти, а също и нова формула за световно известните числа на Каталан.

Първа награда и покана за участие в Националната  лятна изследователска школа през лятото заслужиха също така десетокласничките Маринела Петкова и Гюлбеяз Ахмед. Двете ученички от престижното кърджалийско училище презентираха своя проект «Точки на Брокар за триъгълник» и показаха на журито и аудиторията нов геометричен факт, с което заслужиха аплодисменти за откривателство.

Втора награда, но също с покана за участие в Националната лятна изследователска школа през лятото получи Джансуа Али от десети клас с проекта си «Реципрочни зависимости в геометрията». Тя впечатли журито с оригинални авторски интерпретации на зависимости в геометрията.

Конференцията още веднъж потвърди, че младите математици на  училището за шампиони могат да постигат челни класации на национално ниво в тежката конкуренция на математическите гимназии. По време на конференцията те бяха насърчавани от своя директор Милко Багдасаров, който специално бе пристигнал да наблюдава техните защити и да изрази своята подкрепа при представянето им, както винаги постъпва при изявите на учениците си, независимо от разстоянието и ангажиментите си. Кърджалийското училище остава единственото СОУ в България, което участва в разпределението на първите награди в конкуренцията на елитните математически гимназии.

Ежегодно в рамките на пролетните конференции на СМБ се провежда ученическа състезателна секция, която в календара на Министерството на образованието, науката и младежта се явява същевременно и Национален конкурс за ученически проекти по математика и информатика. Съгласно регламента всеки проект се защитава пред жури от професори и доценти от БАН. Досега СОУ «П.Р.Славейков» има 12 първи награди от участия в 12 състезателни сесии на Ученическия институт по математика и информатика към БАН.

Дни преди състезанието в Боровец ученици от СОУ «П.Р.Славейков» участваха с доклади в международната конференция на младите математици EUROMATH 2011 от 30 март до 3 април в Атина, Гърция. Те презентираха своите резултати на английски език със самочувствие, защото разработките им са на високо международно ниво.

Нешка Шопова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини