Режат изселниците от вота в Кърджали, избирателите два пъти по- малко по списък

Два пъти по малко жители на Кърджалийска област са включени в избирателните списъци за местния вот през есента. От 322 000 души заради принципа на уседналост отпадат  половината и броят на имащите право на глас се свежда до 160 000. Ще могат да гласуват само тези, които имат постоянен и настоящ адрес в населените места на областта. Това съобщи в Кърджали народният представител Цвета Караянчева.

 Тя посочи, че почти двойно е намалението на избирателите по списък и в община Кърджали. От 122 000 души броят им се свежда до 67 000.

Караянчева  поясни, че се работи и срещу фалшивите регистрации. С промени в закона се предвижда гражданите регистрирали се на адрес без знанието на собствениците на жилища да бъдат санкционирани. Както Кърджали бг вести писа пръв има много изселници, които имат регистрация на адреси на познати и непознати  предимно в Кърджали. Сега те ще трябва да се пререгистрират в  общинската служба ГРАО, като представят договор за наем или нотариален акт за жилището. Важи и писмено съгласие на собственика.Така ще се пресече практиката на един адрес да се регистрират по 50-сто души, отбеляза Цвета Караянчева. Тя помоли кърджалийци да проверят в ГРАО дали без тяхно знание на адреса им няма записани други хора, и ако открият такива да алармират властите.

 Георги Кулов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини