Далавера с кехлибарени броеници се вихри в Кърджали

Истинска далавера с броеници се завихри в Кърджалийско. Печени мошеници изкупуват кехлибарени теспихи на килограм за 160 лева бройката. Из града са разлепени обяви с телефони. Жертва на измамниците са предимно младежи,които задигат от домашните долапи запазените от дядовците им реликви, научи Кърджали бг вести.

  Мошениците купуват основно броеници от червен кехлибар, който е и по-рядък. Търсенето му зад граница е голямо.Кехлибарът е естествена смола, която става все по-ценна. Изделията от нея са все по-скъпи. Броениците  от кехлибар обаче имат и антикварна стойност.

  Обаждаме се на един от посочените в обявите телефони.Отговаря ни млад мъж,който отказва да се представи.Твърди,че е антиквар. Няма фирма и не плаща данъци на държавата. Върти бизнеса си от Стара Загора. Шета из Хасковско и Кърджалийско, където има мюсюлмани и където броеници от кехлибар се намират често. Антикварната им стойност е голяма, защото  са донесени от хаджилък в Мека.

  Младият мъж ме убеждава, че изкупува всякакви броеници от смола. Твърди,че не търси конкретно кехлибарени теспихи. В същото време обаче се интересува само от реликви от 19 век. Готов е да дойде в Кърджали дори за една бройка.

  Правим проверка и в антиквариат в Кърджали. Обясняват ни, че изкупуват броеници, но паради слабото търсене в града цената не е особено високо-около 300 лева за жълт кехлибар.

   Бизнесът с броеници от червен кехлибар е хитът в Интернет. Предлагат се всевъзможни оферти. Най-често измамниците дават цена от 200 лева.

  Фирмата готова да плати най-висока цена е Клебекс-Василев ЕООД. За една бройка се дават 600 лева. Използват се куриерските услуги на „Еконт”.

   Търсене на кехлибарени теспихи в Кърджалийско няма. За сметка на това обаче те вървят като топъл хляб сред мюсюлманите от Дубай до Париж. Парите, които те са готови да платят са многократно повече от тези на „Клебекс- Василев”,при това в евро или долари. Не толкова заради кехлибара, колкото заради антикварната им стойност. Търсене има и в Гърция, твърдят запознати, но цените там са по–ниски.

Броеницата представлява наниз от 33 или 99 мъниста, с които мюсюлманите отброяват повтарящите се молитвени формули и имената на Аллах. В исляма броеницата е свързана с постигането на екзалтация(subha) при молитвата. Тази вещ в ислямския свят е един от най – типичните сувенири, а нанизите от полускъпоценни камъни (тюркоаз, кехлибар и др.)са израз на благополучие.Броеницата носи различни имена в ислямския свят,които идват от арабския език-мисбаха,тасбих и субха.

Броеницата е позната от 19-ти век. Вероятно е заимствана от същите извори, използвани от източнохристиянските монаси през 3-ти век. Носенето на броеница не е особено разпространено в България. За нас това е традиция, привнесена от гръцката ортодоксална(православна) култура, от ислямска Турция, както и от модерния в последно време будизъм. Броеницата е тясно свързана с практикуването на една или друга религия. Тя е проява на връзка между човека и свещеното, Бог. Помага ни да превърнем профанното ни всекидневие в частичка от по – съвършения свят.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ки
    киро
    0 -1
    17:10, 10 яну 2018
    Как да разбера дали е кехлибар
  • 2
    На
    наско
    1 0
    21:05, 29 апр 2019
    Званими става въпрос за кехлибар
    Телефон за контакт 0897501769

Случаен виц

Последни новини