България най-добра по немски, отличниците на олимпиада в Кърджали

Емилия Владева

102 ученици от цялата страна участваха в Третата национална олимпиада по немски език, която се проведе в Кърджали днес. В столицата на Източните Родопи се събраха младежи, които са се доказали в Европа и света като едни от най-добрите познавачи на езика на Гьоте и Шилер. Българските ученици бяха отличниците в света по немски миналата година , а тази година са първи в Европа. Само Китай ни победи в световната надпревара.

  Общо 1400 ученици от цялата страна участваха в областните кръгове преди националната олимпиада . От тях бяха класирани 102 деца.

 За победителите на националния кръг се предвиждат ученически стипендии. За тези, които завършват са отворени вратите на българските университети без приемни изпити.

  Според председателката на изпитната комисия доц.Емилия Денчева, учениците ни по немски са едни от най-амбициозните младежи в страната.

  Домакин на олимпиадата в Кърджали бе Езиковата гимназия. Възпитаниците й изнесоха и голям концерт в препълнената зала на Драматичния театър. С него бе открита и Третата национална олимпиада по немски език. Гост на тържеството бе народният представител Цвета Караянчева, която е един от хората лобирали за домакинството на Кърджали.

  Старт на олимпиадата даде началникът на регионалния инспекторат по образование Емилия Владева. В словото си тя подчерта, че в надпреварата ще участва слънчевата и талантлива младост на България. Убедете българите, че образованието не е изгубена кауза в страната, каза Владева. Тя призова участниците да обещаят, че където и да отидат да учат по света ще се върнат да работят в родината си. Владева благодари на домакините от Езиковата гимназия за организацията.

 Концертът започна с изпълнение на състави от Дома на културата и космическата песен на Родопите „Излел е Дельо хайдутин”.Последваха рецитал на западни езици, изпълнения на пиано, вокална формация пя немски песни, а смесен състав представи танци от Германия.

Гостите бяха впечатлени от гвардейския отряд към Езиковата гимназия, който изпълни съчетание със знамена.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини