Мутри ще събират глобите от КАТ. Вестниците в неделя

„24 часа": Вписаха промените в "Медийна група България"

Агенцията по вписванията регистрира промените в собствеността на "Медийна група България холдинг".

Вписването отразява решения на общото събрание на дружеството от 27 март, показват данните в Търговския регистър.

Регистрирани са протоколи от две общи събрания, нов дружествен договор, приемането за съдружник на Огнян Донев с участие от 83 процента от капитала, а след това и на Любомир Павлов. След прехвърляне от дяловото участие на Донев той придобива 43%.

Така като собственици на дружеството в регистъра от вчера фигурират Любомир Павлов с 43 на сто от капитала, 40 процента са на Огнян Донев, а 17% на "БГ Принтмедия".

До вписването на промените се стигна след три последователни отказа на агенцията да ги регистрира.

Те са обжалвани в Софийския градски съд, а на 6 април инспекторатът на правосъдното министерство започна проверка на причините за отказите.

 

„24 часа": Мутри ще събират глобите от КАТ

Близо е денят, когато събирането на пътните глоби ще бъде дадено на мутри. За КАТ тази дейност е хем губеща, хем доста пипкава. Националната агенция по приходите пък се оказва твърде тромава за нея. Затова в четвъртък КАТ се опита да я хързулне на частните съдия-изпълнители и те откликнаха с ентусиазъм.

Явно държавата ще се оттегли изцяло от събирането на пътните глоби и скоро ще се появят нови бегликчии. Това е закономерен и необратим процес, чиито корени са в историята на разбойничеството по нашите земи и поради това той има дълбоки и исторически причини.

Важен извор на националната ни гордост от кръстопътното положение на България е именно древната традиция по нашите земи да се устройват засади по пътищата и да се събира плячка от керваните. Правели са го още траките, славяните, хайдутите, партизаните, та чак до наши дни. Така в цената на всяко индийско орехче, доставено в Западна Европа, е влизала и тази "такса". Събраните пари обаче са оставали в региона и са отивали за чевермета и ешмедемета, както и за благотворителност. Затова нашият народ е възпял хайдутите в прекрасни народни песни като закрилници. Затова и днес има спонтанни изблици на гражданска привързаност към местни деребеи като в Дупница например.

Но нашите катаджии, а и всякакви служители на МВР парадоксално се вписаха в тази традиция, като сами клекнаха в засадата.

Все едно нотингамският шериф да се спотаи в гората на Робин Худ, но именно това стана.

Пътните разбойници в България днес са с полицейски униформи. Те нямат интерес държавата ефективно да събира парите от глоби чрез някакви си механизми. Те искат сами да глобяват на място и, второ, те настояват за все по-свирепи санкции за пътни нарушения, уж защото това стряскало нарушителя, но всъщност защото това улеснява рушвета им.

Този техен интерес обаче се залива с водопади от думи за "войната на пътя", за джигитите, за пияните шофьори, за нашите деца и абитуриенти и т.н. А би трябвало като служители на закона катаджиите да искат не високи, а неизбежни глоби, тоест да са първи радетели на събираемостта, от която така панически се дърпат.

Парадоксът е налице, защото в България поне половината подкупи се вземат във ведомствата, призвани да се борят с престъпността - от съдии, прокурори, следователи, полицаи. В КАТ това личи най-ярко, защото в крайна сметка става дума именно за съсловен интерес.

При днешните заплати в МВР този интерес може да разбива стени и е в състояние да скрои шапката на всеки министър, който не го отстоява. А знаем, че в нашите вътрешни работи има неподражаеми майстори на постановките.

Богомил Бонев например забрани на други освен КАТ да киснат край пътя, а на катаджиите буквално заши джобовете. Месеци по-късно той бе махнат и после се стопи на политическия хоризонт.

Следващите министри не мирясаха, докато забраната на Бонев не отпадна. Румен Петков успя да уреди катаджиите да глобяват до 50 лева на място, но широките полицейски маси вече искаха до 100 лева. И пак само след месеци министърът им се видя в чудо пред басейна "Спартак", а сега бавно се превръща в политическа точица.

Камерите край пътя са естествен враг на нашите пътни разбойници, също както кафе машините са омразни за кафеджиите.

Камерата не взема рушвети, а част от приходите от глоби за нарушения, установени с камера, отиват за покупка на още камери. Затова при 400 камери, нужни за цяла България, досега са монтирани само 15. Просто изникват всевъзможни спънки при покупката, монтажа, поддръжката и обработката на снимките от камерите. Наскоро една дори бе взривена, което странно напомни на бунта на лудитите. Но в КАТ все пак си дават сметка, че в най-добрия случай могат само да забавят прогреса.

Ясно е, че за в бъдеще КАТ ще запази за себе си рушветите на пътя, а събирането на глоби ще се поеме от частни бегликчии. След време обаче те със сигурност ще се окажат бивши катаджии. По същия начин разните хитреци от топлофикациите изведнъж се превърнаха в топлинни счетоводители.

Така е в държавите на кръстопът. Те си остават хайдушки държави.

 

„Труд": БСП току се връща към АБВ

Президентското АБВ продължава да не дава мира на червените. Статия в "Дума" успя да скара на вчерашния пленум социалистите. Мнението на издателя на вестника, който е и член на ръководството на соцпартията, хич не се хареса на част от актива. И поредният скандал стана факт.

Какво излиза? Че откакто се пръкна проектът на Георги Първанов, червените нямат и ден покой. Като че ли всичко им е наред, та АБВ-то им е най-големият дерт.

БСП често обича да се хвали, че е най-демократичната партия. И сигурно има право. Там всеки говори, каквото си иска. Колкото течения има в столетницата, толкова мнения можеш да чуеш. За инакомислие още никой не е получил червен картон.

Тогава защо една статия в "Дума" трябваше да е обект на цял пленум? Може би, за да издърпат ушите на журналистите в партийния орган.

Другари, не се прави така. Свободата на словото е за всички.

 

„Труд": Политиците разделени и в чистенето на боклуци

Отракани домоуправители на блокове в Шумен глобяваха с по левче апартаментите, които не са излъчили представител за акцията "Да почистим България за един ден".

В Стара Загора в инициативата се включиха и 40 доброволци измежду лишените от свобода на по-лек режим, изтърпяващи наказанията си в местния затвор. Около 50 техни "колеги" от Софийския затвор участваха в "лъскането" на кв. "Факултета", където мръсотията е проблем от дълги години.

В инициативата в София се включиха и политици начело с премиера Бойко Борисов, който чисти в Ловния парк в Столицата заедно с кметицата Йорданка Фандъкова. Премиерът отряза журналистическите въпроси с думите: "Ако искате да чистите, ето ви ръкавици, ако не - дотук!" И очерта с пръчка демаркационната линия. Все пак правителственият шеф не се стърпя да отговори на шеговит въпрос дали икономическият министър Трайчо Трайков няма да попадне в обсега на пролетното почистване. Отговорът бе: "Да беше дошъл да чисти, щях да кажа."

Отракан фотограф вметна: "Моята работа е друга!", но Борисов го захлупи: "И моята е друга, но съм тук."

 

„Стандарт": Клиничната пътека аут

Край на клиничните пътеки. Тежко болните вече няма да бъдат размотавани заради липса на пари. Нов тип заплащане въвежда от догодина здравният министър Стефан Константинов. Това е австралийският модел на диагностично-свързаните групи. Сега много лекари са принудени да лъжат, за да получат достатъчно финансиране за тежките случаи, изтъкна министърът. Причината е, че клиничните пътеки не включват съпътстващите заболявания и не правят разлика между различните форми на една болест.

Новата система предвижда касата да покрива не 298, а 700 заболявания. За леките случаи ще се дават по-малко пари, а за тежките - 2-3 пъти повече. Така касата ще плаща за реално свършена работа от лекарите..

„Стандарт": Бойко: Няма да чистя кабинета

Предостатъчно съм чистил Министерски съвет. Така премиерът Бойко Борисов коментира вчера дали ще прави пролетно почистване в кабинета.

"Аз редовно си почиствам Министерски съвет, виждате - министри, заместник-министри, шефове на агенции. Засега е предостатъчно, смятам", лаконичен бе Борисов.

"Претенцията ми към Трайков е първо да ни уведомява и после да говори пред медиите", заяви Борисов в предаването "Панорама" на БНТ. Той уточни, че съдбата на Трайков не е под въпрос, но ще уволни шефа на НЕК Красимир Първанов, "без той да има вина, защото не могат да работят с министъра". Борисов отрече да планира разделяне на министерството на икономиката и енергетиката на две.

"Не е ваша работа кога се срещам с Дянков. Обещах ви, че докато се държите по този начин, никога няма да ви отговоря на никакъв въпрос. Тичате като хуни след мене", ядоса се премиерът на репортерските въпроси кога ще вика Дянков и Трайков за изясняване на скандала "Белене". Борисов бе планирал разяснителна среща вчера, но тя пропадна. Финансовият министър трябваше да се върне късно вечерта в петък от САЩ, но пропуснал междинния си полет. До късно следобед вчера Дянков бе на летището във Виена. Веднага щом кацнал в София около 18 часа, премиерът му позвънил, научи "Стандарт". Двамата се уговорили днес да пътуват за "Гран при" мотокроса в Севлиево, но в колата на Борисов да вземат и Трайков. Очаква се премиерът да даде изявление заедно с двамата си министри след началото на мотокрос ралито в Севлиево, съобщиха от кабинета.

„Монитор": КАТ дебне мотористите по сборища и светофари

Хайки за безразсъдни мотористи започват катаджиите в цялата страна. Пътните полицаи ще ги причакват по сборищата им, на бензиностанции и светофари. Това са единствените места, където можем да проверим документите им и да ги глобим, обясняват от КАТ. Причината е, че повечето мотористи карат с бясна скорост и когато  видят стоппалката на контрольора, дори не намаляват. Повод за спецакцията е трагичният инцидент, при който двама - мъж на 36 години и жена на 25 години, се размазаха с 900-кубикова хонда в мантинелата на Околовръстното шосе на София. Въпреки че и двамата са били с каски, високата скорост не им е дала шанс да оцелеят, обясниха лекари. Оказа се, че шофьорът изобщо не е имал книжка, за да управлява мотор. Четирима от неговите приятели, които са били проверени непосредствено след пътния инцидент, също са били без свидетелства за управление категория А. Някои от тях са карали и мотори без регистрация или такива със скрити табели. Единият дори не се подчинил на полицейското разпореждане и избягал от проверката.

„Монитор": Премиер и кмет чистят София за ден

Премиерът Бойко Борисов и кметът Йорданка Фандъкова ще се включат в пролетното почистване на столицата днес. В акцията по събиране на боклуците и метенето ще участват и министри от кабинета, както и общински съветници от ГЕРБ.

„Огромен наплив от желаещи ще се присъединят в кампанията. Само фирмите и институциите, които ще участват в чистенето на паркове и градини, са над 60, а доброволците са повече от 6000", обясниха от Столичната община.

Министър-председателят Бойко Борисов лично ще направи оборка в Ловния парк днес сутринта. В същото време образователният шеф Сергей Игнатов ще заведе хората си да чистят в Княжево. В кампанията по лъскането на града ще се включат и служители на Министерството на отбраната.

 

„Монитор": Само седмица ваканция за депутатите

Само една работна седмица ще почиват депутатите покрай Великден (24 април). Въпреки желанието на някои законотворци ваканцията да бъде слята с 6 май, който е обявен официално за почивен ден, парламентът ще хлопне кепенци на Разпети петък (22 април), а на 3 май народните избраници ще се съберат отново. Така вместо обсъжданите 20 депутатите ще реанимират едва 11 календарни дни, както им се полага по устав.

През първата седмица на идния месец ще се проведат две вместо три пленарни заседания. Избраниците ще заседават в сряда и четвъртък (4 и 5 май), а на Гергьовден в петък ще имат възможност отново да отпочинат.

Решено е последният почивен ден да е 1 май, следващата седмица сме на работа. Във вторник събирам групата, имаме си задачи, коментира пред „Монитор" шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев. Той напомни, че не рядко особено след ваканция във вторник се събират и комисии, за да се обсъдят законопроектите, които ще се гледат в пленарната зала през седмицата.

 

„Дневник": Ядрен полуразпад в кабинета

Преговорите за АЕЦ "Белене" тази седмица може да са били фатални, успешни или дори да са нямали значение.

Това ще стане ясно след няколко месеца, а сега по-важното е друго. Това, което разкриха трите дни скандали, е, че в момента, в който кабинетът трябваше да вземе решение по най-важния от дълго отлаганите въпроси - строежът на ядрената централа в Белене, настъпи авария. В реактора на държавното управление се появиха пукнатини. Започна да изтича токсична информация за скрити конфликти и повреди, които доведоха до блокаж и взаимна размяна на обвинения.

За няколко дни беше разкрита зле пазената тайна, че министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е все по-изолиран, че групата министри експерти в правителството става все по-разединена и по-трудно ще устоява на популистките инстинкти на премиера Бойко Борисов, а отговорността за важните решения се делегира на финансовия министър Симеон Дянков.

Скандалът накратко

Преговорите между НЕК и "Атомстройекспорт" (АСЕ), руската компания, строяща АЕЦ "Белене", са мъчителни от самото начало. Още през 2008 г. стана ясно, че цената на централата започва да набъбва неудържимо - нещо, с което се сблъска още тройната коалиция. С идването на правителството на ГЕРБ ситуацията се усложни още повече, тъй като проектът бе напуснат от евентуалния инвеститор, германската компания RWE. Без чужд партньор, който да намери външни пазари, АЕЦ-ът започна да губи икономически смисъл. Затова още през януари 2010 г. стартира процедура за избор на финансов консултант, който да се опита да намери нов инвеститор. Въпреки че такъв бе избран - банката HSBC, договор все още няма.

Междувременно България започна да забавя строителството с отлагане на всички възможни решения и с искания за ясна цена за централата. Стигна се дотам, че през ноември миналата година лично руският премиер Владимир Путин дойде в София да съобщи крайната оферта - 6.3 млрд. евро. Съответно София започна да охладнява, а Бойко Борисов роди поредната си крилата реплика: "Колкото повече някой ми поставя ултиматуми, толкова повече се втърдявам."

Преговорите нямаше как да са успешни. Русия не можеше да намери нови европейски партньори на мястото на RWE и в същото време не искаше да свали цената. Някой някак си трябваше да придвижи проекта, а някой трябваше да бъде обвинен, че е спирачка.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини