3 °C

“Пневматика-Серта”спонсорира пиеса на Езиковата в Кърджали

От 31 март до 03 април в морската столица Варна се проведе ежегодният международен фестивал на франкофонския театър, организиран от Френския културен институт, „Алианс Франсез” и Асоциацията на учителите по и на френски език.

Тази година участваха театрални трупи от френски езикови гимназии от цялата страна, групи от Франция, Полша, Македония, Румъния, Мароко и други държави.

         Участниците от ГПЧЕ”Христо Ботев” представиха пиесата „Ще ядат ли...?” по Виктор Юго, адаптирана от преподавателя по френски език в Гимназията Жан Дьолег.

Интересният комичен сюжет на пиесата въвежда зрителите в забавна интрига: влюбената Кралица преследва обекта на  чувствата си, който се укрива в руините на един манастир заедно със своята избраница. Сред развалините има само отровни растения и влюбените са заплашени от гибел. Доброто и любовта възтържествуват благодарение уменията на старата магьосница. Отмъстителната Кралица е прогонена и народът празнува своето освобождение от злото. Тези послания звучат много актуално по преценка на журито.

    Златена Костова, Берна Местан, Тонка Николова, Сузан Ясим, Шениз Юсеин и Петър Недялков впечатлиха публиката в препълнената зала със сценичното си поведение и перфектното владеене на френски език. Те заслужено получиха най-високата оценка – сърдечните овации на публиката. Успешното представяне е резултат на всеотдайния и упорит труд както на младите актьори, така и техните преподаватели Цонка Пашалиева, Елена Константинова, Маргарита Чобанова и чаровният преподавател, възпитаник на Сорбоната, Жан Дьолег.

         Оригиналните декори за пиесата бяха изработени от ученици под ръководството на дванайсетокласничката Таня Иванова, а проектът и изработката на костюмите са дело на госпожа Елена Константинова.

         По време на четиридневния форум учениците бяха обучавани в актьорско майсторство от известния френски писател, режисьор, актьор и директор на театър „La virgule” Жан-Марк Шото.Нашите млади актьори взеха участие в „Театрално ателие” и направиха впечатление на господин Шото с  таланта и уменията си да реагират оригинално във всеки изненадващ етюд.

         Представянето на учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” в поредното издание на Международния фестивал на франкофонския театър се осъществи благодарение и на фирма „Пневматика-Серта” – Кърджали, които всяка година оказват не само материална, но  и морална подкрепа на учениците, изучаващи френски език. Това е поредното доказателство, че езикът на Юго, който е символ на аристократизъм, има своите многобройни почитатели и приятели в град Кърджали. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
16 яну 2021
Последни новини