“Пневматика-Серта”спонсорира пиеса на Езиковата в Кърджали

От 31 март до 03 април в морската столица Варна се проведе ежегодният международен фестивал на франкофонския театър, организиран от Френския културен институт, „Алианс Франсез” и Асоциацията на учителите по и на френски език.

Тази година участваха театрални трупи от френски езикови гимназии от цялата страна, групи от Франция, Полша, Македония, Румъния, Мароко и други държави.

         Участниците от ГПЧЕ”Христо Ботев” представиха пиесата „Ще ядат ли...?” по Виктор Юго, адаптирана от преподавателя по френски език в Гимназията Жан Дьолег.

Интересният комичен сюжет на пиесата въвежда зрителите в забавна интрига: влюбената Кралица преследва обекта на  чувствата си, който се укрива в руините на един манастир заедно със своята избраница. Сред развалините има само отровни растения и влюбените са заплашени от гибел. Доброто и любовта възтържествуват благодарение уменията на старата магьосница. Отмъстителната Кралица е прогонена и народът празнува своето освобождение от злото. Тези послания звучат много актуално по преценка на журито.

    Златена Костова, Берна Местан, Тонка Николова, Сузан Ясим, Шениз Юсеин и Петър Недялков впечатлиха публиката в препълнената зала със сценичното си поведение и перфектното владеене на френски език. Те заслужено получиха най-високата оценка – сърдечните овации на публиката. Успешното представяне е резултат на всеотдайния и упорит труд както на младите актьори, така и техните преподаватели Цонка Пашалиева, Елена Константинова, Маргарита Чобанова и чаровният преподавател, възпитаник на Сорбоната, Жан Дьолег.

         Оригиналните декори за пиесата бяха изработени от ученици под ръководството на дванайсетокласничката Таня Иванова, а проектът и изработката на костюмите са дело на госпожа Елена Константинова.

         По време на четиридневния форум учениците бяха обучавани в актьорско майсторство от известния френски писател, режисьор, актьор и директор на театър „La virgule” Жан-Марк Шото.Нашите млади актьори взеха участие в „Театрално ателие” и направиха впечатление на господин Шото с  таланта и уменията си да реагират оригинално във всеки изненадващ етюд.

         Представянето на учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” в поредното издание на Международния фестивал на франкофонския театър се осъществи благодарение и на фирма „Пневматика-Серта” – Кърджали, които всяка година оказват не само материална, но  и морална подкрепа на учениците, изучаващи френски език. Това е поредното доказателство, че езикът на Юго, който е символ на аристократизъм, има своите многобройни почитатели и приятели в град Кърджали. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини