Глобяват само 7 кръчми за тютюнев дим,проверените са 227

От 15 февруари до 18 март здравните инспектори от Регионалната здравна инспекция извършиха 227 проверки в област Кърджали по спазване  на Закона за здравето и Наредбата за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени места и в сградите с обособени работни места. Бяха проверени заведения за хранене и развлечение,   обекти с обществено предназначение, с обособени работни места, места за настаняване, детски и учебни заведения, административни сгради и транспортни средства. В част от проверките участваха представители на Областната дирекция на МВР, общинските администрации, отделите „Закрила на детето”, Националната агенция по приходите и Регионалния инспекторат по образование.

При извършените инспекции се установи, че в местата за настаняване и подслон, сградите на железопътни гари и автогари, детски ясли, детски градини, училища, висши училища, лечебни заведения, административни сгради и транспортни средства, изискванията на Наредбата се спазват.

Бяха установени нарушения в заведения за хранене и развлечение предимно в селата на областта - допускане в залите за тютюнопушене на лица под 18 години, невключена вентилация и липса на актуален протокол за измерване ефективността на вентилацията. Във връзка с това здравните инспектори съставиха 7 акта за административни нарушения. Предвидените по Закона за здравето и Наредбата санкции за еднолични търговци са в размер от 300 до 1 500 лева, а за юридически лица – от 500 до 10 000 лева. Санкциите за физически лица са от 50 до 300 лева.

Проверките продължават, като МЗ поставя акцент върху спазването на

Наредбата за допускане на тютюнопушене в късните и нощните часове на деня.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини