Love.net - кино възраждането продължава

Ако някой е очаквал новият български филм Love.net да е някоя епична комедия за ненормалщините в мрежата, нека тушира тези си очаквания. Под цялата лъскава обстановка, вечери със суши, супер луксозни апартаменти и на моменти прекалено официални диалози, се крие една изчистена, смислена и добре разказана история. Всъщност няколко истории.

От доста нови бг филми насам сюжетът не се върти около мрачната соц действителност. Точно обратното - действието кореспондира с възможно най-актуалната днес тема - интернет общуването и начинът, по който то влияе на отношенията ни.

Отчуждението в семейството - между съпрузи, между родители и деца - е темата попадение. Виртуалната реалност е достатъчно предъвквана тема, за да има сериозна опасност създателите на филма да залитнат в клишета и баналности. Това обаче не се случва. Историите не са нови или непознати. Това, което впечатлява във филма (както в много други добри филми) е не задължително това КАКВО, а това КАК е представен даден проблем.

За този успех безспорен принос има и добрият актьорски състав. Лилия Маравиля, Христо Шопов и Койна Русева правят най-силно впечатление, защото успяват да вдъхнат на драматичните линии във филма живот.

Умишлено не разказвам сюжета. Всеки зрител ще намери "своето" в това, което вижда на екрана. Love.net предлага всичко, което е нужно, за да бъде противопоставянето "реално" - "виртуално" пълнокръвно и истинско - хумор, ирония, любов, разкаяние, прошка... осъзнаване кои са важните неща в живота.

Филмът оставя чувството, че си гледал нещо смислено. А това, на фона на бозавите филми, които родната киноиндустрия безспорно е способна да произвежда, си е постижение. Отново - филмът е забавен, но не е комедия. Мнозина се подлъгаха по трейлъра в тази посока и останаха леко разочаровани.

Love.net е нова крачка напред за съвременното българско кино. Като че ли, свикнали да ни пробутват предимно нискокачествени, смислено генномодифицирани продукти, чак не е за вярване, че и този филм се оказа добър. Това, естествено, трябва само да ни радва.

Който е любопитен, нека гледа Love.net. Не само, защото е български филм, а защото действително успява да разкаже смислени, прости и изчистени истории, които дори на моменти да имат "кусури", е важно да достигнат до хората. Особено днес, когато границата между реалното и виртуалното е толкова тънка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини