ОЦК иска да ни обгазява още 18 пъти

Ръководството на Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали ще поиска разрешение да замърсява въздуха с вредни вещества над нормата още 18 пъти до края на годината. В противен случай оловното производство на предприятието ще спре и 350 работници може да бъдат съкратени. От ОЦК са инициирали среща в десетдневен срок с Министерството на околната среда и водите (МОСВ), на която ще се реши съдбата на завода, заявиха пред 3Е от РИОСВ-Хасково.


Законодателството позволява 24 средночасови отклонения от нормата годишно.  През януари тази година бяха регистрирани 14 превишения, а през първата половина на февруари – още 9. Това означава, че комбинатът на практика си е изчерпал годишния лимит до днешна дата.

"Предлагаме на държавата да поемем едностранен ангажимент - ако в оставащите 9 месеца до края на годината допуснем повече от 18 превишавания на нормата, аз лично ще преустановя оловното производство", коментира мажоритарният собственик на ОЦК Валентин Захариев.

Преди две седмици Захариев обяви, че започва масово съкращение на металурзи и служители заради невъзможността да спазва екологичните норми.


С този мотив ръководството на ОЦК заяви, че ще уволни общо 350 души от оловно и цинково производство, от помощния и административен персонал. Това е близо половината от колектива на комбината, в който в момента работят общо 756 души.

Малко след това бе създаден Кризисен щаб с представители на ОЦК, МОСВ и синдикатите за намиране на изход от очертаващото се масово съкращение. На вчерашното му заседание стана ясно, че България я грозят тежки санкции от страна на Еврокомисията за това, че през 2009 г. ОЦК е замърсявал системно въздуха над Кърджали.

От страна на МОСВ няма заповед за спиране на производството. Въпреки това екоинспекторите нееднократно са предупреждавали, че може да се стигне до радикални мерки, ако комбинатът продължава да нарушава екологичните норми.


През последните години предприятието системно замърсява въздуха над Кърджали с олово, кадмий и серни окиси. При допустими 24 средночасови отклонения от нормата годишно, през 2009 г. те са били 203, а през 2010 г. – 88.


В края на януари 2011 г. комбинатът получи ултиматум от държавата до две седмици да намали обгазяванията на въздуха до допустимите нива. Ако това не бъде направено, оловното производство на предприятието ще бъде спряно до изграждането на новия завод, заканиха се министрите на околната среда и водите, на икономиката и на социалната политика на извънредна среща в Кърджали.

Тогава собственикът на комбината Валентин Захариев заяви, че смята да инвестира и ако на дружеството не се пречи, първият етап от изграждането на нов цинков завод ще приключи в края на 2011 г., а на новия оловен завод - до 2013 г. Той обеща, че за целия този период ще има програма, която да свие до възможния минимум екологичните нарушения.


В края на февруари РИОСВ-Хасково ограничи работата на оловно производство в ОЦК след като установи замърсяване на атмосферния въздух със серен диоксид, олово и кадмий многократно над допустимите норми. От инспекцията дадоха предписание за незабавно прекратяване на работата на агломерационна машина от инсталацията за производство на олово и оловни сплави до преустановяване на замърсяването. На комбината бе наложена глоба в размер на 60 хил. лв.

ОЦК: Не сме единственият замърсител в града

„Искаме да се монтират още две автоматични измервателни станции в Кърджали, ще докажем, че не сме единственият причинител на замърсяване”, заяви Захариев.

Собственикът на Интертръст холдинг сравни ситуацията в Кърджали с тази в Стара Загора. „Имаше сериозни настроения срещу полигон „Змейево”, но впоследствие се установи, че обгазяването не идва от едно място”.

Той обяви, че от предприятието ще сключат договор с БАН за сателитно наблюдение на замърсяването в града, каквото се приложи за първи път именно в Стара Загора. Финансирането на проекта ще бъде поето от комбината.

„Повечето обгазявания са между 7 и 17 ч. До 6 – 7 сутринта и след 17 ч. вечерта почти не се наблюдават такива. Има концентрация – 90% от замърсяванията са в светлата част на деня. Какво означава това? Че освен нас има и други източници на замърсяване”, обясни Захариев.

Той отрече твърденията, че заводът не инвестира достатъчно в пречиствателни съоръжения.

„Разработихме екологични мерки, които прилагаме една по една. Резултатите са видни. През 2009 г. имаше 203 обгазявания, през 2010 г. бяха 88, а тази ще са най-много 40. Това означава, че догодина, като вземем всички мерки, ще се впишем изцяло в нормата”, категоричен беше той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини