Охранителите в Кърджалийско два пъти повече от полицаите

Охранителите у нас са с 67% повече от полицаите но въпреки това престъпността не намалява.В Кърджалийско съотношението между охранителите и ченгетата е 2:1,но кризата доведе до бум на кражбите.Както Кърджали бг вести писа много от инситуциите и учрежденията се пазят от пазачи-любители,а не от обучени хора,което е в разрез със закона.

Въпреки доминирането на охранителите не може да се твърди, че нашият сектор на сигурността е особено ефективен в сравнение с американския. В Америка общият брой заети са 239 млн. по данни от февруари 2011. Това значи, че охранителите са само 0.42% от работещите, а полицаите – само 0.25%. Сумарно – близо 0.7%. Което е приблизително двойно по-малко,отколкото в България.

 Често в медиите се разисква фактът, че България е между страните с най-голям брой полицаи на глава от населението в Европа. Но тази аномалия е засенчена от друга – че тук имаме повече охранители, отколкото полицаи. 0.6% от населението определят занятието си като полицай, а 1% - като охранител или пазач, телохранител, въоръжен ескорт, СОТ и т.н.. Това прави с 67% повече от полицаите.

Данните са от уникално по мащабите си национално представително изследване на Афис, проведено през 2006 г. сред 19040 пълнолетни граждани, при което респондентите бяха помолени да посочат в свободна форма професията, която практикуват (или са практикували до пенсионирането си). Това засега си остава единствена по рода си представителна картина на професионалната структура на страната от социологическо гледище.

"Охранител/пазач" е на 20-то място сред посочваните професии, изпреварен непосредствено от медицинските сестри и чистачите и следван от стругарите и монтьорите. Всъщност, взети заедно с полицаите, занимаващите се със сигурност са на десето място по дял от заетостта.

Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини