Раците - големият бизнес под носа на властите в Кърджали

Искате ли да знаете къде зимуват раците? Отговорът е в язовир Кърджали. Правият син рак е новият господар на водоема. Само за десетина години той насели язовира и стана бич за бракониерите. Рибарите, които правят незаконни набези край Енчец и Главатарци се жалват, че раците буквално унищожават мрежите им. Добичетата се събират там, където има риба. Когато тя попадне в мрежите и се задуши, става плячка на гадинките. Те оглозгват до скелет рибите. Често повреждат и мрежите. Бракониерите с дни ги чистят от рибешките кости.

   Раците се оказаха верен съюзник на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Те обаче са и жертва на нейното бездействие. До сега няма нито един случай на заловен бракониер, който лови незаконно раци в размножителния им период. Нещо повече - в местния сектор на ИАРА не знаят дори кога е той. Няма и лимит за количеството членестоноги,  които може да си наловите. Затова промишленият улов се превръща в доходоносен бизнес за мнозина.

  Ракът е санитарят на реките и язовирите. Той се храни с мърша. Почиства язовир „Кърджали” от органичните отпадъци. Той се размножи неимоверно през последните години във водоема, отбелязва известният кърджалийски рибар Михаил Димитров-Царя.

  Раците в язовира са настървени като пирани. Те налитат и на удавници. Преди време бракониер, който потъна в язовира, бе обезобразен до неузнаваемост. Членестоногите буквално отнесоха лицето му за няколко часа.  Бяха нахапали и гърба му.  Друг удавник въобще не изплува. Според Мишьо Царя, той е бил буквално оглозган до кости и шансовете да бъде открит са нищожни.

  Правите сини раци са докарани в Кърджали от Дунав. Те са завъдени в язовира от покойния рибар Пейчо Джамбаза преди десетина години. Инициативата идва от ловно-рибарското дружество. Гадините се смятат за полезни. Никой обаче не е очаквал, че те ще станат толкова много. Рибарите са пропищели от тях, защото много често, когато се опитват да ловят на рибка или червей закачат от членестоногите.

 Някои са превърнали улова на раци в печеливш бизнес. На ден при добра слука могат да се хванат до 200 кг. раци. Килограмът върви по 7 лв. Двама са майсторите на раците в Кърджали - Мишо Царя и Николай Шопа. Уловеното обикновено се доставя на пловдивски елитни заведения. През лятото има търсене и от крайморските ресторанти. Близо лев достига парчето, докато стигне до чинията на туристите. В ресторанта на Мишо Царя порцията върви по 15 лева.

 При мен идват хора от цялата страна за да похапнат този деликатес. Ценят го хора, които разбират от даровете на природата. Снабдявам известни кулинари в Пловдив, споделя Мишо Царя. Яде се бялото месо в щипците и тялото. Раците или се варят или пекат.

  Ловенето им е проста работа. Не е нужно да клечиш на брега на язовира и да чакаш в студа да клъвнат като рибите. Шансът да се върнеш в къщи при жена си с празни ръце е малък.

 Взема се PVC-тръба. Правят се многобройни малки отвори. Единият край се запушва. На дъното се слага вмирисан животински черен дроб. Само за час импровизираната кофа е пълна. Ако сте тертиплия, може да си купите рачило от ловния магазин. Има всякакви. Най-масово се ползват произведените в Китай.

 Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини