Математиците на „Славейков” отново на международна конференция

Маринела Петкова, Гюлбеяз Ахмед, Джансуа Али и Иван Герганов от Школата по математика при СОУ „Петко Рачов Славейков” заедно с научния си ръководител Вълчо Милчев представиха днес своите проекти на международната конференция за млади математици EUROMATH 2011. Форумът се провежда от 30 март до 3 април в гр. Атина, Гърция и се организира от Кипърското математическо дружество и фондация ТАЛЕС под егидата на Европейското математическо дружество и Министерството на образованието на Гърция.

Славейковци участват за втори път след миналогодишното си достойно представяне в Австрия. Тазгодишното издание на конференцията е още по-внушително, броят на участниците е значително по-голям, което обуславя и по-голямата продължителност. Млади математически таланти от Италия, Полша, Унгария, Гърция, Сърбия, Казахстан, Мексико, Румъния, Кипър, Швеция, Хърватска си дават среща и обменят опит на този високоспециализиран форум. България е представена по традиция от най-големите математически гимназии в страната и СОУ „Петко Рачов Славейков”, Кърджали.

Осмокласникът Иван Герганов спечели вниманието и уважението на международното жури, представяйки на перфектен английски език проекта си „Преброяване върху триъгълна решетка”, макар да участва за първи път в международен форум. Десетокласничката Джансуа Али бе в стихията си с авторския си проект „Реципрочни връзки в триъгълник”. Новосформираният тандем Гюлбеяз Ахмед и Маринела Петкова доказа, че е изключително успешен, докато амбициозните момичета със самочувствие презентираха проекта си „Точки на Брокар в триъгълник”. В края на докладите си всички благодариха на научния си ръководител Вълчо Милчев и на директора на СОУ „Петко Рачов Славейков” за възможностите, които училището им предоставя да развиват математическите си умения и способностите да се справят в различни ситуации.

Разработките им ще бъдат включени в специализирано издание, което ще бъде разпространено в цяла Европа.

Освен математически познания, славейковци получиха удовлетворението са създадат нови приятелства с ученици от държави, които за пръв път участват в конференцията=

Нешка Шопова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини