Резнаха общинско предприятие за глобите в гробищата

  Общинският съвет в Кърджали отряза мераците на общинското предприятие „Обредни дейности” да глобява в гробищните паркове. На сесия по предложение на управителката Моника Атанасова кметът Хасан Азис предложи Нарушенията на наредбата за управление и реда на ползване на гробищните паркове в град Кърджали и кметствата на Община Кърджали да се  установяват с констативни протоколи от служители на „Обредни дейности”. Въз основа на тези протоколи служители на общината щяха да съставят актове, а  кметът да разписва наказателни постановления. Срещу предложението възразиха  Постоянната комисия по икономическа политика  и Постоянната комисия по законност и обществен ред. Причината е че съществува остър конфликт между общинското предприятие и частната фирма” Ритуал” ЕООД. Острата конкуренция прерасна в взаимни нападки и инспириране на проверки.

 Ще има конфликт на интереси, ако подкрепим предложението на Моника Атанасова, каза от името на икономическата комисия съветничката от ДПС Гюлнар Каледжи. Тя предложи констативните протоколи да се съставят от служители на общината , назначени със заповед от кмета Хасан Азис.  Никола Пашинов  от Постоянната комисия по законност и обществен ред подкрепи Каледжи, като подчерта, че съветниците искат равнопоставеност на общинското предприятие и частните фирми пред общината. Ако „Обредни дейности” не изпълняват разпоредбите, също ще бъдат санкционирани, подчерта Пашинов.

С  одобрението на всички съветници  общинското предприятие „Обредни дейности” ще организира и координира дейностите в гробищните паркове на територията на Община Кърджали. Само негови служители ще могат да извършват погребални ритуали в обредната зала в   гробищния парк на Кърджали. С благословията на общинската фирма ще можете да организирате погребение в стар гроб или за получите услугата” избор на гробно място”.

Ако не изпълнявате необходимите хигиенни изисквания, предвидени от законодателството при погребения , ще бъдете санкционирани до 500 лева. За едноличните търговци глобата е до 5000 лева.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини