Кърджалийка натри носа на елитни английски гимназии

Мария Георгиева

Кърджалийка натри носа на възпитаниците на Американския колеж и елитни английски гимназии в страната като спечели стипендия за едногодишно обучение във Великобритания. Мария Георгиева победи в конкурс организиран от Българската асоциация по четене в жестока конкуренция на връстници от цялата страна. От септември тя ще подготвя по програмата „Обучение на ученици в САЩ и Великобритания” за учебната 2011-2012 г. Общо 7 българчета заминават за острова през есента. Те са от езикови гимназии в Хасково, Стара Загора и Бургас.

  Успех постигна и съученикът и приятел на Мария Ахмед Гюнер Юмер. Той се класира резерва за обучение в САЩ и малко не му достигна да получи стипендия.

     От Българската асоциация по четене изпратиха специално писмо до ръководството на Езиковата гимназия в Кърджали,чийто възпитаници са Мария и Ахмед. В него се казва:”Поздравления за отличното представяне на вашите ученици, които за поредна година доказаха своите възможности сред кандидатите от училищата в цялата страна и представиха отлично вашата гимназия. Специални поздравления за преподавателския екип, подготвил чудесните кандидати!”

   Мария Георгиева е от 10 а2 клас. Учи английски и италиански. Тя е член на Кординационния съвет на Детския младежки парламент в ОДК, участва в театралната трупа на Езиковата гимназия, бе звезда на благотворителния спектакъл посветен на големия музикант Юксел Ахмедов,участва в клуба по журналистика в училище,  говорител в телевизия СКАТ.

   Явих се на конкурса заради самото състезание. Пристрастена съм към Англия. Исках много да отида там,споделя за медиите Мария Георгиева. Тя не крие, че е имала малко време за подготовка и я карала на късмет. В същност взема уроци при преподавателката по английски Мелена Костова за да се усъвършенства да пише есе.

  Самият тест бе стряскащо лесен. Есето бе най-трудната част от целия конкурс, разказва още Мария.

Възпитаничката на Езиковата гимназия очаква да постигне високи резултати. Мечтата й е да посети Лондон. Вече крои планове за следване на Острова. Прицелила се е в Кембридж. Ако не спечели стипендия е склонна да учи и в Шотландия, където университетите са безплатни.

  Мама и татко се гордеят с мен. Ще ми бъде мъчно да се разделя с тях дори за година. Приятелите също ще ми липсват много,казва Мария.

  Съученичката и приятелката Теодора Карабашева не пести суперлативи: Мария е най-добрата по английски. Тя е най-умния човек когото съм виждала.

   Основната заслуга за подготовката на Мария Георгиева имат преподавателките от Езиковата гимназия Петя Илиевска и Златка Тодорова. Илиевска заяви, че Мария е много сериозна и отговорна към предмета. Учи английски с голямо желание. Силно е мотивирана от стремежа си да отиде в Англия. Тя говори свободно,няма проблеми да се изразява, подчерта Илиевска.

    Преподавателката отбеляза, че Мария Георгиева е първата възпитаничка на гимназията, която отива да учи във Великобритания по тази програма. Това е голям успех и съм много горда. Мария ще разшири кръгозора си, ще бъде мотивирана за бъдещето,смята Илиевска.

Клуб по журналистика в ГПЧЕ”Христо Ботев”

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини