Игра на „Иди ми – дойде ми” в оценяването на обществените поръчки

        Община Асеновград вероятно е една от най- активните клиенти на Комисията за защита на конкуренцията/КЗК/ , за това, разбира се, не липсват основания. Почти всеки втори конкурс за изпълнител на обществена поръчка, преди да стигне до договор за изпълнение, става казус пред КЗК. Бърза справка за последните обществени поръчки: ремонт на Пешеходния мост- обжалван и върнат за повторна процедура. Повторен старт на голяма поръчка с финансиране по ОП ”Регионално развитие” , спряна наказателно заради очевидни рискове за корупционно влияние при оценяване. Това бе поръчката за четири милиона ремонтни дейности по пътя Жълт камък-Три могили и Богданица- Конуш. Наместо да поправи нелогичните критерии, повторният старт в общината всеки момент чака ново обжалване.      Възмутени строителни предприемачи има поне половин дузина: абсурдно е едва една трета при оценяване на офертата да се пада на цената на изпълнение. А останалото, какво е?, настояват те.

        Не всичко е в цената и другите критерии са важни, опита се да защити подобна аритметика кметът д-р Христо Грудев. Само преди броени обаче следващата обществена поръчка- за основен ремонт  и подмяна на водопровод на улица „Тракия” се оказа в пълно противоречие с кметските аргументи. Тук вече цели 70 процента тежест се дават на цената на изпълнение.

       Как общината си прави обществените поръчки и защо има откровени възможности за субективизъм, за това преди време имаше изрични препоръки от Отдит на Сметна палата в община Асеновград и препоръки от прокуратурата. Общината обаче очевидно предпочита да наобикаля принудително  Комисията за защита на конкуренцията, а процедурите й да отлежават с месеци, чакайки произнасяне още преди да са стартирали. Кой губи ли? Със сигурност асеновградчани, останалите са след тях.

Елена Христова

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини