Касим Дал ще сваля Доган

Касим Дал ще сваля Доган от лидерския пост в ДПС отдолу нагоре в партийните структури.

Това стана ясно по време на дискусия, организирана от членовете на групата във Фейсбук „Аз подкрепям Касим Дал", като в зала 6 на НДК се събраха 350 от привържениците на Дал.

Бившият втори в ДПС ще проведе подобни дискусии и в други български градове, като Търговище и Шумен. Тези дискусии, по думите му, ще са последен опит да се променят нещата в ДПС.

„Вие и мен изненадахте, не очаквах такава подкрепа във Фейсбук" - заяви в началото на своето изказване Касим Дал, като подчерта, че заради 4500-те души, които го подкрепят в социалната мрежа, се е научил да борави с компютър.

„Има много неща, които ни събират" - посочи още той

Дал се извини на своите симпатизанти заради идеализма си, с който е бил до Ахмед Доган. Въпреки близостта си до него, той припомни, че е бил един вид опозиция в партията и винаги е бил „на различното, на другото мнение".
„За съжаление много рядко съм успявал" - допълни Касим Дал.

Като един от своите успехи в ДПС той отчита Закона за досиетата, на който е вносител. „За съжаление, не се получи идеалният закон" - подчерта той.

Дал изрази съжаление, че твърде късно е прочел агентурното досие на лидера си. Той критикува и управлението на Тройната коалиция, заявявайки, че предишното правителство е заложило като мини в посолства и консулства агенти на Държавна  сигурност.

Срам и позор е да донасяш за най-близките си, за съратниците си" - подчерта бившият втори в ДПС. „Знаете ли колко съдби са съсипани, знаете ли колко майки са плакали и плачат за това нещо?" - допълни той.

По думите му, най-лошото е да се подиграват с вярата и с чувствата на хората.

„Ще направим всичко възможно Ахмед Доган да влезе в историята като острието на Държавна сигурност" - заяви Дал, като увери, че няма да спре да казва истините, които е видял и прочел.

„Моята сила и моето оръжие е истината. Аз съм мъжко момче, държа на мъжката дума." -  посочи още той.

Касим Дал заяви, че е намерил сили в себе си да прости на хората, участвали във Възродителния процес.

Той акцентира и върху 20-годишния преход у нас, като заяви че той е оставен в ръцете на два вида хора - които се чувстват над закона и такива, които са извън закона.

Скъпи приятели, много мълчахме!" - обърна се към своите симпатизанти Дал, като според него причината за това мълчание в ДПС е, че изказаното на висок глас е щяло да се възприеме като разцепване на партията.

По думите му, 99 на сто от избирателите на ДПС споделят неговите виждания за процесите в партията, но говорят тихо и със страх поради една или друга причина

„Твърде ценна е нашата партия, защото е изстрадана" - заяви Дал.

„Трябва да бъдем по-търпеливи, но да работим много. Ще успеем, ако стигнем до всеки наш избирател" - обърна се той към своите симпатизанти.

Страхът днес трябва да изчезне." - категоричен е Касим Дал. „Политиката не означава далавера, разврат." - изтъкна той.

Своите поддръжници той призова да окажат нужната подкрепа на техните кандидати за местна власт.

В днешната дискусия участие взе и Екатерина Бончева от Комисията за досиетата.

Тя посочи, че от 2007 г. досега за принадлежност към ДС са проверени над 102 хиляди български граждани. За 4800 е установена принадлежност към бившия репресивен апарат. 610 са архивните дела в комисията, като тяхната обща дължина е над 5 км, тъй като едно архивно дело може да съдържа няколко папки.

„България все още не е прочела своята история чрез Държавна сигурност" - заяви Бончева.

Тя посочи, че Законът за досиетата дава възможност на журналисти и изследователи да се запознаят с досиетата. От 2007 досега над 10 хиляди граждани са получили достъп до документи на ДС.

По думите на Бончева, в почти всяка държавна структура има агенти - около 10 процента от служителите. Най-фрапиращи са резултатите в МВнР, където 45 процента от дипломатите са се  оказали с досиета.

Най-чисти откъм агенти са социологическите агенции и администрацията на омбудсмана.

Участие в дискусията участие взе и Тома Биков, автор на книгата „Досието на Доган".

Диляна Панайотова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини