Има спекула с цената на горивата,смятат българите

За 84% от българското население увеличаващата се цена на горивата се дължи по-скоро на спекула, отколкото на обективни причини. Повишението е определено като наложително от около 6% от запитаните. Близо 10 на сто нямат мнение. Това показват данните на АФИС за месец март 2011 г.

41% от българите смятат, че виновни в най-голяма степен за поскъпването на храните са търговците и прекупвачите. Веднага след тях на по вина (според 36% от анкетираните) се нарежда правителството. Според 6,5 на сто от всички респонденти, отговорност носят производителите. Едва 7,6% от пълнолетното ни население е на мнение, че цените са функция на пазара и никой не може да играе основна роля при тяхното формиране. Оказва се че законите на пазарната икономика (или това, което у нас минава за такава) не са обективни и безспорни според мнозинството български граждани. Съвсем отделен е въпросът дали държавата може и има право да приложи някакви механизми за минимизиране на негативния ефект.

Oбяснението за една такава позиция може да премине през представите на българските граждани в два аспекта: от една страна, какъв е типът икономика, чиито правила според нашите респонденти трябва да бъдат следвани, и от друга страна - каква трябва да е функцията на държавата в процеса на ценообразуване.

За 34% от всички анкетирани икономика, регулирана от държавата е предпочитана форма с оглед на живота им и този на техните семейства. На другия полюс са 30 на сто, които са привърженици на принципите на пазарната икономика. Всеки пети предпочита съчетание на двете системи, а други 7% отвръщат „нито едното, нито другото”. Тези данни поставят българското общество в изцяло нова плоскост.

Стефан Георгиев

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини