"Октопод" в земеделието взема 30 млн. лева. Преглед на националния печат

„Стандарт": Пращаме "Дръзки" срещу Кадафи

Бойко праща "Дръзки" срещу Кадафи. Бойната фрегата е готова да замине до 5 дни, за да участва в морската блокада на Либия. Това съобщиха за "Стандарт" източници от военното министерство. Предварителните изчисления сочат, че два месеца "Дръзки" на вода ще струват около 3 млн. лв.
Отделно страната ни е готова да изпрати два екипа с общо 10 медици. Те включват хирург, ортопед, анестезиолог и медицински сестри от Военна болница. Екипите могат да отлетят ден, след като кабинетът разреши мисията.
"България ще се включи в бъдещи действия на НАТО и ЕС, които да осигурят пълното прилагане на резолюция 1973/2011 на Съвета за сигурност на ООН. Готови сме да участваме в прилагането на оръжейното ембарго с фрегата от състава на българските ВМС, както и в хуманитарни мисии", обяви кабинетът "Борисов" със специална декларация снощи. "Режимът на Кадафи загуби легитимността си. Той употреби несъразмерна военна сила срещу цивилното население на своята страна и предизвика смъртта на стотици либийски граждани", се казва още в документа. В него се припомня как Кадафи нарече тези, които искат промени, "плъхове" и "наркомани".

„24 Часа": "Октопод" в земеделието взема 30 млн. лева

Над 30 млн. лв. преки субсидии на площ има да взема една фирма, съобщи вчера земеделският министър Мирослав Найденов. Въпреки че отказа да назове публично името й, по-късно той потвърди, че става дума за холдинга "Октопод" и свързаните с него компании на бизнесмена Светослав Дичовски.
Две поредни години той е номер 1 в класацията за най-много усвоени европари за земеделие у нас. За да получат преки плащания на площ от над 30 млн. лв., означава, че фирмите на "Октопод" обработват над 1 млн. дка земя.
Има такива, които вземат като субсидии шестцифрени суми, има със седемцифрени, а има и с осемцифрени, обясни Найденов. В 3,4% от зърнопроизводителите отивали 78% от всичките над 1 млрд. лв. годишно за фермерите.
"Изливат се милиарди, но какво се случва с цените на храните? Тази система правилна ли е?", попита риторично Найденов.

„Труд": АЕЦ Козлодуй - на стрес-тест до края на годината

Второто полугодие се очертава изпитно за сигуростта на АЕЦ Козлодуй. Европейските министри на енергетиката решиха в Брюксел всички 143 атомни-централи в съюза да минат на стрес-тестове до края на година.
В следващите седмици 14-те държави от съюза с ядрени централи и 13-те безядрени страни заедно ще уточнят въпросник с показатели за проверка, съобщи комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.
Тестовете ще са компютърно моделирани кризисни ситуациии. Министрите са се съгласили, че ще се проверяват устойчивостта на земетресения, наводнения, физически въздействия, терористични нападения, включително кибератаки, охлаждането и резервното захранване, конструкцията, технологията, възрастта.

„Дума": Станишев призова БСП да се стяга за протести

БСП трябва да се готви за политически протест, организиран от партията срещу правителството. С тези думи се обърна към членовете на Националния съвет лидерът на БСП Сергей Станишев. Той информира ръководството на социалистическата партия за предприетите стъпки и консултации по темата досега. Според него от проведените досега срещи с ДПС и НДСВ резултатът не е еднозначен и заради това левицата ще продължи консултациите. БСП иска оставката на правителството и по тази тема не би трябвало да имаме задръжки да водим разговор и със Синята коалиция, ако, разбира се, те пожелаят това, коментира той.
Соцлидерът допълни, че през седмицата ще има срещи с европейски посланици, на които ще ги информира за изключително тревожната ситуация в страната. Станишев смята, че премиерът Бойко Борисов търси единствено и само кадрови решения в сферата на сигурността, за да избяга от проблемите, но това по същество е бягство от отговорност. Положението в страната се влошава все повече и заради това не трябва да спираме с нашите усилия, обобщи Станишев. Той отново подчерта, че БСП не може да разчита единствено на парламентарен натиск, а социалистите трябва да се готвят за протести.

„Новинар": Всеки трети иска нова партия, но ГЕРБ и Борисов нямат алтернатива

31 процента от българите биха гласували за съвсем нова партия, ако такава бъде създадена преди изборите. Това показват данните от последното представително проучване на НЦИОМ, проведено в началото на март. В същото време според 58 на сто от анкетираните в момента няма партия, която би могла да управлява страната по-добре от ГЕРБ и само 10 на сто са на мнение, че БСП е алтернатива на това управление.
Според социолозите през последните месеци няма промяна в подреждането на основните политически формации. Най-симпатични за анкетираните си остават ГЕРБ, които макар че губят 5 процента от декември насам, все пак са подкрепени от 30,7 на сто от българите. БСП е втора, като обира симпатиите на 15,5%, трето е ДПС с 6,3%, Атака е с 4,5%, Синята коалиция - с 3,5%, партията на Яне Янев със скромния един процент. Най-висок е делът на тези, които не симпатизират на нито една политическа сила - те са 35 на сто от анкетираните.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини