Селата в Родопите обезлюдяват, хората нямат пари да засеят тютюн

Неджми Али

Настояваме за спешно създаване на Консултативен съвет към Министерството на земеделието и храните и приемането на стратегия за тютюнопроизводството. Правителството трябва да изпълни ангажимента поети преди месец. Това ще даде възможност на търговците и  производителите да направят планове за бъдещето. Средните изкупни цени на тютюна от 3,50 на килограм обричат хората на мизерия. Те не могат да покрият производствените си разходи и да платят здравните и социални осигуровки, които  се повишиха 3 пъти. Това заяви в парламентарно питане до вицепремиера Симеон Дянков народният представител Неджми Али. Той зададе актуален въпрос от негово име и от името на депутата Лютви Местан. Питането бе внесено в деловодството на Народното събрание още на 18 февруари ,но Дянков намери време за отговор едва днес.

Според Неджми Али поради липсата на перспектива хората масово напускат районите произвеждащи ориенталски тютюни. Стягат куфарите и тръгват. Селата се обезлюдяват. Цената, която ще платим за това е много висока, предупреди народният представител.

  Той посочи също, че преди 18 дни по закон е изтекъл срокът за изкупуването на договорираните количества от реколта 2010 г. Въпреки това част от продукцията все още не е изкупена от търговците.

Според Неджми Али промените направени от управляващите в Закона за тютюна  и тютюневите изделия са довели до истински хаос в отрасъла. Хората нямат пари да засеят за тази година, подчерта депутатът.Той настоя бързо да се изплатят специфичните национални доплащания, предвидени от нормативната уредба.

Неджми Али припомни, че преди месец тези проблеми са били обсъдени на среща при вицепремиера Дянков, но резултат  няма.

  Дянков не отговори на въпроса на Неджми Али и Лютви Местан. Вместо това той изрази желание да проведе нова среща с депутати, експерти, търговци и тютюнджии. Вицепремиерът се оправда със земеделският министър Мирослав Найденов, който трябвало да провери хода на кампанията. Неговите експерти трябвало на новата среща да докладват и за хода на изработването на стратегията.

    Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини