Доживотен затвор грози Дале Али, обвиняват го в опит за убийство

Доживотен затвор без право на замяна грози Александър Маринов/Дале Али/ и синът му Тончо Маринов, ако се докаже, че са се опитали да убият Емил Христов/Ерсун/, по известен като братът на Роко. Разследването на Окръжна прокуратура продължило десет месеца с разпитите на много свидетели показва, че именно бащата и синът са пребили с бухалки на 14 април 2010 г. Ерсун посред бял ден в центъра на Кърджали.

  По искане на окръжният прокурор Светлозар Лазаров качулки задържаха в началото на седмицата при показна акция на пазара Александър Маринов. Вместо в ареста обаче той влезе в болница. Оказа се, че е направил инфаркт и спешно му бе поставен стент. Докторите вдигнаха на крака Маринов и той снощи се яви в Окръжен съд за да присъства на заседанието, разгледало мярката за неотклонение. Сградата на съда бе завардена от полицаи. Шестима съпровождаха бащата и сина, които бяха закопчани с общи белезници.

  Окръжният прокурор първоначално бе поискал задържане под стража и на бащата и на сина. Тройна съдебно-медицинска експертиза обаче доказа, че Дале Али не може да бъде разпитван и задържан в ареста поради опасност за здравето му. Светлозар Лазаров настоя за домашен арест за Александър Маринов и задържане под стража за Тончо Маринов. Той поясни, че след месец когато ще може да бъде извършен контролен преглед на Дале Али, ще поиска друга мярка. Окръжният прокуро се аргументира: има основателно предположение,че са извършили престъплението. Освен това има опасност да се укрият. Тончо два месеца е бил обявен за общодържавно издирване. Според Светлозар Лазаров само бързата и професионална намеса на лекарите е спасила живота на Емил Христов. При побоят са били засегнати жизнено важни центрове в главата му. Можехме да имаме труп, каза още Лазаров.

  Адвокатът на задържаните Елисавета Пенчева призова съдът да наложи мярка домашен арест и на двамата обвиняеми. Тя каза ,че няма доказателства бащата  и синът да са пребили с бухалки Емил Христов. Пенчева цитира показания на Ерсун, според които той е видял тълпа да се нахвърля върху него. Свидетел под прикритие и полицай притекъл са на помощ на пострадалия, потвърдили, че голяма група от хора нападнали Ерсун. Освен това Пенчева каза, че независимо от кого е извършен побоят не е целял смъртта на Емил Христов. Тя се опита да обори окръжния прокурор като посочи, че Тончо Маринов не е имал мярка подписка по делото и не се е опитвал да се укрие. Веднага след като разбрал, че е издирван по желание на близките доброволно се е озовал в съда.

  Лазаров определи аргументите на защитата като несериозни. То й посочи, че Тончо е напуснал страната, когато е разбрал, че обвинението за хулиганство е заменено с обвинение в опит за убийство и делото е предадено на следовател.

  Александър Маринов отрече да се е опитвал да убие Емил Христов. Не съм виновен. Не съм правил опит да се укривам, каза Дале Али.

Синът му Тончо, само отбелеза, че не се е укривал от властите.

  Съдия Тонка Балтова отсъди: задържане под стража за Тончо Маринов и домашен арест за Александър Маринов. Мярката може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативния съд в Пловдив. Той ще заседва на 24 март от 10 часа.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини