2 °C

Българите смятат че живеят по зле от миналата година

Протест

Повече от половината (54%) от пълнолетните български граждани, смятат, че живеят по-зле в сравнение с миналата година. За една година делът на споделящите тази преценка е нараснал с 9 пункта, като в същото време е спаднал с 8 пункта делът на онези, които преценяват, че живеят по същия начин като предишната година.Това сочат резултати от проучване на социологическата агенция „Афис”.

Вън от съмнение е, че основният фактор, който влияе на тази масова преценка, е кризата и процесът на обедняване на широки слоеве от населението. За наблюдавания период домакинствата декларират спад или задържане на доходите като цяло, но разпределени на член от домакинството, те остават по-ниски в сравнение с миналата година, тъй като едновременно се посочват случаи на загуба на работното място или затруднения в редовното изплащане на работните заплати. Заедно с това в почти две трети от случаите домакинствата декларират ръст на разходите, а в близо една четвърт от случаите и трудности при погасяването на режийните разходи и кредитните задължения.

Като най-тежка е оценена ситуацията през март миналата година; оттогава досега тенденцията бележи леко подобрение, но като цяло картината остава подчертано песимистична. След края на зимата по традиция се наблюдава засилване на негативните нагласи, тъй че е възможно към март тази година ситуацията да се възпроизведе с нова сила, при това на по-тежко ниво, предвид общата тенденция на спад на оптимистичните нагласи за бъдещето.

Независимо от всичко българинът остава непоправим оптимист за бъдещето, включително и за близкото бъдеще, тъй като очакванията за качеството на живота през следващата година са преобладаващо позитивни, дори по-позитивни в сравнение с периода преди една година. Спада и делът на онези, които очакват по-лоши перспективи, отколкото е бил техният дял преди година.

От друга страна, при преценката на живота в сравнение с останалите хора, анкетираните, посочили варианта „Живея по-зле от другите”, са се увеличили с 3 пункта за една година, като в същото време с 2 пункта е спаднал делът на онези, които смятат, че живеят по-добре от останалите. Най-същественият фактор, оказващ влияние на тази тенденция и проличаващ от оценките по косвените индикатори, е масовото усещане, че тежестите на кризата не се разпределят справедливо между бедни и богати и по-ниско доходните прослойки имат чувството, че животът им се влошава на фона на видимия просперитет на част от околните.

Лора Борисова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
17 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
17 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
17 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
17 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
17 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
17 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
17 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
17 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
17 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
17 яну 2021
Последни новини