ДПС чака общ фронт срещу Хасан Азис, втвърдява електората

Хасан Азис

Създаването на общ фронт в Кърджали за местния вот срещу четата на Сокола в Кърджали само ще консолидира традиционния електорат около ДПС. На практика ще се повтори етническото гласуване от предходни местни избори. Това неминуемо ще даде предимство на Движението и ще му осигури изборната победа още на първия тур. Това прогнозира пред Кърджали бг вести лидерът на изселническата правозащитна организация BAHAD Ешреф Кахраман.

 Както Кърджали бг вести първи писа ГЕРБ са готови да подкрепят общ фронт срещу ДПС. Според лидерката на герберите в областта и член на Националния предизборен щаб на партията Цвета Караянчева ще се търси обединяваща фигура за кмет на града, зад която да застанат повече политически формации. Стратегията й получи подкрепа от шефа на щаба Цветан Цветнаов , който дойде в Кърджали да нахъса членове и симпатизанти.

  Имаме потенциала да спечелим тези избори, дори ако по вина на ДПС се стигне до етнически вот, твърди Караянчева. Според нея и Цветанов  ще се търси широко включване на представителите на турския етнос.

 В ГЕРБ не крият, че залагат на разочаровани от Хасан Азис досегашни избиратели на ДПС. Цветанов изрично подчерта, че за партията му не е важно кой какъв е бил досега и за кого е гласувал. От значение е кой ще подкрепи на предстоящия вот.

  В ролята на посредник между двете двата основни опонента ГЕРБ и БСП поеха тракийци. Те се надяват, че до вота ще могат да сближат позициите на двете формации и те да играят заедно срещу Хасан Азис. Индикация за това даде лидерът на социалистите Милко Багдасаров. В интервю за „Нов живот” той не изключи да се повтори схемата от 1999 г.когато всички се обединиха зад кандидата на СДС Румен Димитров на балотажа и той успя да надделее над Расим Муса на втория тур.

 Проблемът при червените обече е ,че членската маса не е съгласна на общ фронт срещу ДПС доминиран от ГЕРБ. Социалистите искат собствен кандидат за кмет. Те смятат, че така партияята няма да се обезличи, както това стана в Гражданското обединение за Кърджали. Основният кандидат спряган за градоначалник е Милко Багдасаров.

Не бихме подкрепили общ фронт доминиран от БСП , още по малко техен кандидат в Кърджали отсече при последната си визита в Кърджали Цветан Цветанов.

  Опитите на двете най-големи национални партии в Кърджали да търсят консенсус в Кърджали наливат вода в мелницата на ДПС. Още от сега се гони максимална мобилизация на електората. Хасан Азис започна обиколка по селата. Публичните му изяви стават все по-чести и привличащи общественото внимание. В Кърджали активистите са спокойни, че привържениците на Касим Дал са малко и няма кой да отцепи значителен брой гласове. Очаква се Конституционния съд да отмени изискването за уседналост в Изборния кодекс. В страни от Европейския съюз то е  3 месеца,а у нас-10. Ако това стане етническият вот е предрешен, а от там и изборната победа на ДПС още на първи тур.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини