Анархия в железниците,работниците в Кърджали стачкуват

Пълна анархия цари в железопътния транспорт. Причината за това е в политиката на правителството, което не отпуска достатъчно средства. Не може да се строят само магистрали. Нужно е да се поддържат и железниците. Това заяви пред протестиращи железничари лидерът на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева.

Работим с лични работни дрехи. Инструментите ни са от преди двадесет години-кирки,лопати,чукове. Имаме техника , която е от 1942 година. Вдигаме бетонни траверси на ръка, а те тежат 420 кг. Нивото е допотопно. Подкрепи я председателят на синдиката на железничарите  Янко Милчев.

Двамата оглавиха вчера символичния едночасов протест на около 40 работници от „Железопътна инфраструктура” ,БДЖ и „Товарни превози”в Кърджали . Той се състоя пред разкапващата се от години сграда на гарата.

Недоволните се обявиха против намаляването на работните заплати, съкращенията и тежките условия на труд.

 Поетите от правителството  ангажименти пред Световната банка ще доведат до закриването на цели участъци от ж.п.мрежата. Очаква се да спрат влаковете в участъка Момчилград –Подкова,обяви Караколева. Тя съобщи също, че кабинетът се готви да приватизира товарните превози, които са единствено печеливши в системата на железопътния транспорт. Кой има интерес  от това, попита Караколева.

Нели Арнаудова от Синдиката на българските учители, част от КНСБ подкрепи протестът на железничарите.  Тя каза българските учители първи са излезли на протест за достойно заплащане и условия на труд и са постигнали успех. Ще имате много пречки, но удовлетворението от победата ще е пълно, подчерта Арнаудова.

Караколева съобщи, че преговорите между синдикати и правителство са подновени днес заради едночасовия предупредителен протест. Очакваме добра развръзка, ако сме единни и се борим до край,каза Караколева.

Георги Кулов

Иванка Караколева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини