Море вместо заплати. Преглед на националния печат

„24 часа": Йоско в къщата на Фатик и Гаргов

42-годишният Йосиф Йосифов-Йоско е бил с 2,6 промила алкохол в кръвта, когато с бронирания си джип премаза в колата им двама души, а други двама прати в болница в столичния квартал Бояна.

Това сочи химическата експертиза, която бе готова вчера. Специалисти обясниха, че отчетеното количество алкохол се равнява на около една бутилка уиски, изпита за часове.

Според направените изследвания няма данни Йоско да е бил дрогиран. Предстои да стане готова и автотехническата експертиза, която ще отговори на въпроса точно с колко километра в час е карал Йоско, когато се удари челно колата. След това материалите ще бъдат предадени на прокуратурата, за да се повдигне обвинение, обясниха от столичната полиция вчера.

Йоско все още е на командно дишане в "Пирогов", няма опасност за живота му, а другите двама ранени са в травматологията на Военна болница, казаха лекарите.

 

„24 часа": Носели парите на Масларова с ескорт

Свидетел със скрита самоличност под №30 и още 31 души от Стара Загора, София, Варна и Плевен ще бъдат призовани в съда по делото срещу бившия социален министър от БСП Емилия Масларова.

Процесът срещу нея за присвояване на над 11 млн. лева при ремонт на социалния дом в Стара Загора започва утре. Честта на Масларова ще бранят мастити адвокати начело с Даниела Доковска.

Според обвинението най-голямата поръчка за ремонт, обявена от министерството по времето на Масларова, печели кръг около нейния семеен приятел Венцислав Драганов. Искат се реконструкция и дострояване на бивша работническа поликлиника с цел превръщането й в административна сграда.

През 2008 г., когато държавата започва плащания по поръчката, специален пратеник носел пликове с пари от Стара Загора в София и ги давал лично на министърката, става ясно от обвинителния акт.

Куриерът пътувал с автобус, носел раница и бил без телефон. Винаги го следвала кола, която трябвало да следи да не станат "инциденти с автобуса". В нея вероятно са пътували поне двама души.

Схемата, описана от обвинението, прилича на сцена от криминален филм. Доказателствата за нея обаче се крепят само на свидетелски показания. Ролята на прокуратурата е да докаже, че те са надеждни, а на адвокатите - че са компрометирани.

Според разследването, преди да тръгнат към София, парите минавали през 3-ма души, но само един знаел всички подробности - от изтеглянето им от банката до предаването. Той нареждал устно на свой партньор - управител на фирма, да набави пари в брой, като ги изтегли от посочена банкова сметка. Управителят или счетоводителка от фирмата вземал банкнотите и ги носели в каса на дружество на ул. "Христо Ботев" в Стара Загора. Следвало нареждане към един от двамата да заделят определена сума, да преброят банкнотите и да ги опаковат. После увитите пачки отивали при преносителя с раницата. Той се насочвал към автогарата, държан под око от друг човек. Според прокуратурата куриерът се досещал, че носи пари, но не знаел колко са. Смятал, че в пакета имало "40-50 пачки в купюри от 20 и 50 лв.".

 

„Труд": Брюксел хвърля луди пари за имот в София

Европейската комисия ще плати тлъста сума за нов офис билдинг в София. Сделката бе одобрена вчера от бюджетната комисия на Европейския парламент. Новината бе разпространена от офиса на евродепутата Ивайло Калфин.

За 9 млн. евро ще бъде купена почти цяла нова сграда на ул. "Г. С. Раковски" до пл. "Славейков". Там ще се преместят представителството на Еврокомисията у нас и инфоцентърът на Европейския парламент. Сега те се помещават в сграда на ул. "Московска". Продавач е борсовото дружество "Фонд имоти" (със старо име "Бенчмарк фонд имоти").

От офиса на Ивайло Калфин излезе противоречива информация за площта на сградата. Първо се казва, че Еврокомисията ще купи 2523 кв. м офиси, приемни помещения и подземен паркинг. След това се твърди, че се продават 80% от билдинга, известен като "Раковски бизнес център".

Източници на "Труд" уточниха, че обект на сделката са 4100 кв. метра. Това означава, че Еврокомисията ще плати по 2195 евро на кв. м.

 

„Труд": Горко на държава с уплашени магистрати!

"Трябва да бъде съществено ограничен броят на специалните разузнавателни средства (СРС), които се експлоатират в България. Настоящата ситуация, която вече почти излиза от контрол, ни дава основание да мислим, че е крайно време да сложим ред в тази сфера."

Това заяви зам. главният прокурор Галина Тонева, която представи основни тези на прокуратурата за необходими промени в законодателството, които да ограничат безразборното подслушване у нас. Казаното от нея замалко да се изпари в горещата говорилня около флашките с разговори на хора от властта. Обаче думите, както се знае, имат свойството да падат тежко или да се пукат като балони, в зависимост от това кой ги казва.

Тонева е магистрат, чиято дума тежи не от вчера в българското правораздаване.

"В 35-годишния си стаж на прокурор, преподавател в Академията на МВР и съдия тя винаги си е отваряла очите на четири, знаейки, че Темида е сляпа", казва нейна колежка без завист. В черната съдийска тога са я виждали на живо откъм подсъдимата скамейка политици, бизнесмени и криминални авторитети на прехода - Александър Божков, Стефан Софиянски, Иво Недялков, Иво Карамански, Майкъл Капустин, Бай Добри от "Фабриката за убийства". Тя беше председател на състава който оправда обвинените за разстрела на Андрей Луканов. Пред нея като свидетели тогава се клеха бившият премиер Жан Виденов, ексдиректорът на следствието Бойко Рашков, бивши депутати... От ония години я помни сигурно и премиерът Борисов - като главен секретар на МВР той и подчинените му не можаха да я заставят да излезе от Съдебната палата и да иде в затвора да решава за свободата на задържаните от "Фабриката", тъй като били "особено опасни". Тонева не мръдна от залата си и даже нареди да изведат въоръжените полицаи с голи дула, докато съдът заседава.

 

„Стандарт": Море вместо заплати

Седмица море вместо заплата. Така чистят борчовете си към своите работници закъсали строителни босове. Зидари, фаянсаджии и водопроводчици ще почиват по морските ни курорти, вместо да получат възнагражденията си. Много строителни компании са собственици на хотели, които и без това не могат да напълнят. Имам да вземам 3 бона, но вместо това отиваме през лятото на Слънчев бряг с цялото семейство, разказа Иван К. от Пазарджик. Той работил по същия хотел, където сега собственикът го изпраща на почивка. "По-добре е да заведа жената и децата на плажа, отколкото да чакам с месеци пари, които едва ли ще взема", признава зидарят Иван. Кризата удари най-жестоко строителния бранш, където много играчи фалираха, а други замразиха обектите си. Цели бригади майстори чакат с месеци да си вземат заработеното.

„Стандарт": Първанов става турист

Георги Първанов става турист, след като приключи президентският му мандат. Това стана ясно от думите на държавния глава след срещата му с неговия австрийски колега Хайнц Фишер в двореца "Хофбург" във Виена. Първанов пристигна вчера на официално двудневно посещение в Австрия.

Политическият проект АБВ на президента предизвика интереса на австрийските медии. "Трудно е да ви разказа сега за него. Но първото, което ще направя след мандата, е да дойда като екскурзиант във Виена. Ще обиколя Австрия, защото като президент въпреки многократните си посещения, така и не успях да видя това, което искам", каза Първанов. И не отговори конкретно дали смята да се хвърли в политиката.

„Монитор": Чиновници изяли парите за онкоболните

49 милиона от парите за лечение на раково болните от 2006 до 2009 г.   системно са били изяждани от чиновниците в здравното министерство под формата на заплати и премии. Това установи одит на Сметната палата.

От средствата за медикаменти са покривани и осигуровките на служителите в здравното министерство. Това пише в доклада на Сметната палата, който в над 140 страници, описва батаците в министерството, когато на поста са били проф. Радослав Гайдарски, д-р Евгений Желев и д-р Божидар Нанев. За това време средствата за онкоболни са намалявани девет пъти с общо 49 млн. лева, съобщи председателят на Сметната палата Валери Димитров. Процедурите за доставка на лекарствата са сложни и бавни, което от години води до хроничен недостиг на медикаменти, добави той.Според него листите на чакащите пациенти с рак са безкрайни и не е било ясно по какви критерии хората са включени в тях. Това водело до субективен подбор на хората, които да се лекуват. При някои лечението е забавено фатално с 6 месеца, каза още Димитров, позовавайки се на цифри от доклада на одиторите. По думите му тези проблеми са още от преди 2005 г., когато с друг доклад на Сметната палата са направени препоръки на МЗ да коригира работата си. От тогава до сега обаче те не са изпълнени. Председателят на Сметната палата е категоричен, че парите не са основният проблем за лечението на онколболните. Той обаче е убеден, че те се икономисват.

 

„Монитор": Още българи искат евакуация от Либия

Има още българи сред поискалите евакуация от Либия европейски граждани, но точният им брой не е ясен. Това съобщи вчера еврокомисар Кристалина Георгиева, след като изнесе лекция в СУ "Св. Климент Охридски". От 10 000 европейци около 8000 са пожелали да напуснат джамахирията и те вече са евакуирани. На място в Либия работи екип на ЕК, който уточнява кои са и къде са европейските граждани и как най-безопасно да бъдат върнати, посочи още еврокомисарят.

Досега бежанците са били предимно работници от други държави чиято цел е била да се върнат по домовете си, каза Георгиева. Над 1,5 млн. били чуждите работници в държавата на Кадафи, като най-голяма е бройката на гастарбайтерите от Бангладеш, които гонели 80 000 души. В пика на вълната на границата с Тунис са се струпвали към 20 000 души, предимно мъже. Това е наложило дори да се построят футболни игрища в лагерите, разказа българският еврокомисар, която е с ресор действия при кризи и аварии. Расте обаче броят на либийците, искащи да емигрират. Георгиева заяви, че Европейският съюз е готов да поеме бежанския поток от Либия, след като 25 страни са подписали директивата за екстремно приемане на бежанци. България е сред страните, подписали директивата.

„Монитор": Задигнаха "Мерцедес" с министерска внучка

Нагъл крадец задигна "Мерцедес" S класа заедно с 9-годишната внучка на министъра на културата Вежди Рашидов. Случката станала вчера сутринта малко след 8 ч. Синът на министъра - Вадим, закарал двете си деца на училище, което се намира в района на "Интерпред". Както всяка сутрин, спрял пред школото, за да придружи едното до входа. През това време детето останала в мерцедеса. Вадим имал навика да не изключва двигателя, защото след това трябвало да продължи за другото училище. Крадецът издебнал няколкото минути, в които мъжът бил с гръб към колата си, и се метнал в нея. Чак когато потеглил, видял, че на задната седалка има момиче. За да не бъде заловен, спрял чак след няколко преки и извикал на детето: "Слизай". Ужасеното дете се подчинило, а крадецът отпрашил с мръсна газ.

Ужасеният баща подал сигнал на тел. 112 в 8.20 ч. Описанието на колата било разпространено по всички полицейски радиостанции. Всички патрулни екипи започнали обходи на районите си. Така в 9.30 ч автомобилът бил открит в жк "Бокар", който се намира по пътя за Бояна.  За съжаление, за момента не сме открили свидетели нито на мястото на кражбата, нито в квартала, където е изьоставена колата, обясниха пред "Монитор" от столичната полиция. Разследващите предполагат обаче, че крадецът е наблюдавал входа на училището и е знаел за навика на Вадим да не гаси двигателя на колата. Единственото, което вероятно апашът не е знаел е, че зад тъмните стъкла на мерцедеса има дете.

 

„Дневник": Фалитите скочиха с 80% от началото на кризата

От началото на кризата в България фалитите на фирми са скочили с 80%, а броят на компаниите в процедура по несъстоятелност се е удвоил. Това показват данните на Агенцията по вписванията, предоставени на "Дневник".

Ако през 2008 г., в края на която кризата се прояви за пръв път, имаше 239 фалита, през миналата година заради невъзможност да плащат и да покриват задълженията си от търговския регистър са заличени 428 дружества. През 2010 г. съдът е открил производство по несъстоятелност за 523 фирми, като се увеличават случаите, в които самата компания подава искане за това.

През предишните две години броят на фирмите в процедура по несъстоятелност беше значително по-малък - 339 (през 2009 г.) и 274 (през 2008 г.). Преди месец работодателските организации прогнозираха, че и 2011 г. ще е "силна" откъм фалити, част от които ще са оздравителни за компаниите.

Статистиката на Агенцията по вписванията показва, че сред най-засегнатите от кризата през миналата година са били строителните компании, туроператорите и фирмите от хранително-вкусовата промишленост. При туроператорите основната причина за фалитите е практиката големите клиенти и държавната администрация да отлагат плащането на самолетните билети, понякога дори с 45 дни след полета.

 

„Сега": България е готова да приеме бежанци от Либия

България ще приеме бежанци от Либия в случай на гражданска война в Джамахирията. Това съобщи еврокомисарят по кризите Кристалина Георгиева след лекция в СУ "Св. Климент Охридски" вчера. Засега не е ясна точната бройка, но според евродиректива, подписа и от България, страната ни трябва да предостави на бежанците домове и условия на живот за период до 1 г.

Кристалина Георгиева не бе оптимист за обстановката в Либия и обясни, че вече има признаци за наближаваща гражданска война. Според нея над 215 000 чужденци са напуснали страната, но в последните дни към границата бягат и либийци. Тя обясни, че най-вероятно те ще бъдат настанени в съседните страни, но тежестта от хуманитарната акция ще се разпредели между всички.

Засега няма правителствено решение колко либийци ще приемем. При извънредни условия България може да поеме между 1500 и 2000 души, но е възможно бройката им да е значително по-голяма, каза шефът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков пред "Сега". Извън кризисна ситуация средно годишно страната ни приема около 1050 души. Според Казаков сгради на МО с отпаднала необходимост могат да бъдат превърнати в бежански центрове. Не е изключено да се направят палаткови лагери, ако ситуацията стане много напечена.

 

„Дума": СОС финансира проект на Бориславова без конкурс

Столичната община си избра тихомълком за партньор Цветелина Бориславова за кандидатстване за културен проект по ОП "Регионално развитие". Мнозинството в Столичния общински съвет в почти пълна секретност е дало съгласието си фондациите "Кредо Бонум" на Бориславова и "София за култура и изкуства" на Асен Асенов да кандидатстват за усвояването на средствата по проект "Фестивали за изкуство в публичното пространство: Sofia Contemporary" и Фестивал на открито в "Западен парк". Проектът е в размер на 800 хиляди лева, а общината ще го съфинансира с 5 процента, ако той бъде спечелен.

Двете фондации са избрани без конкурс, а от "Московска" 33 са връщани стотици други организации, занимаващи се с култура. Единствената известна досега дейност на "Кредо Бонум" е организирането на дискусии на ГЕРБ по време на предизборната кампания. "София за култура и изкуства" няма дейност и според запознати е регистрирана заради участието в проекта. Председателят й Асен Асенов пък участва в няколко общински проекта с други фондации, като общото финансиране е над 100 000 лв.

Докато мнозинството съветници са отпуснали парите на милионерката Бориславова, администрацията на Фандъкова реши да вдигне цените на общинските услуги и такси. Между 15 и 100% ще се увеличат цените на 13 действащи такси и 8 услуги, въвеждат се 9 нови административни и 3 технически услуги. Вече ще се плаща за регистрирането на етажна собственост. За констативен протокол за ремонт на общите части на сградата ще се плащат 40 лв.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини