Дом носи малчугани „ на ръце”, родители търсят услугите му

54 малчугани от Кърджали със специални потребности придобиват умения да се адаптират в обществото в Дома за медико-социални грижи за деца в Кърджали. Всеки ден родителите им ги водят тук и ги предават на грижите на кинезетерапевт, логопед, лекар, педагози, психолози. Все повече хора в Кърджали използват услугите на дома. Родителите са доволни от грижите и условията. Това, което им предлагат тук го няма никъде в областта. Някой от децата прекарват целия си ден в дома,  други са за по няколко часа.  Ползата е очевидна.Много от децата се раздвижват, други проговарят,трети се научават да общуват с връстниците си. По стените има огледала за да могат да свикнат да се възприемат и да не се страхуват от околните. Тук да приемат непознат е много трудно. Повечето деца са затворени в себе си и почти не  общуват с хора отвън. За да ме  допуснат до себе си помагат педагог и психолог. И фотоапаратът.  Децата искрено се забавляват, когато застанат пред фотообектива.  Някои направо се опитват да „влязат” в машинката.  Разбира се снимките се правят с разрешение на родителите и оставят за архива на дома.  Можем да публикуваме фотографии само на здрави деца,  които са оставени за отглеждане тук. Те не са много. За част от тях специалистите от здравното заведение хранят надежда, че ще намерят приемни семейства или осиновители. Общо децата които живеят постоянно в това здравно заведение са около 50. Повечето са със специални потребности. Денят им на пръв поглед преминава като в детска градина. След като се събудят и ги облекат педагози и детегледачки ги водят в специална столова с миниатюрни столчета и масички. Закусват. От там влизат в помещение за хигиена. И тук всичко е като в къщичката на Снежанка и седемте джуджета-миниатюрно. Мият се на малки умивалници, достъпни за тях. Естествено сутрешната хигиена е свързана с миенето на зъбките. Всеки има своя малка четка. Някои се справят сами. Други ползват помощта на „лелките”. Следват игри.В специални кътове с много играчки. Или в зали с уреди, спомагащи раздвижването им. Най- много се забавляват в басейн с малки пластмасови топки. Басейнът помага за физическото им укрепване. Топките правят пасивен масаж на тялото, обяснява педагожката Невена Петкова.

Децата искрено се радват на ежедневната дискотека. Целта й е хем да ги раздвижи, хем да ги научи да общуват помежду си.

За разлика от детските градини, в които се гледат здрави деца, тук групите са по-малки. А хората които се грижат за тях са много повече.

  Това което предоставя дома като условия и грижи е непосилно за родителите. Тези, които могат да отглеждат деца със специфични потребности не са много. Мнозина предпочитат да ги оставят тук завинаги. Ако можеха се грижат за тях у дома сигурно биха го правили. Това обяснява и защо са малко приемните семейства, които вземат деца със специални потребности. За това в България няма условия. Нито подходящи храни, нито специални кътове в заведенията, нито  уреди за дома. Държавата не предвижда и бонуси за тези, които отглеждат или осиновяват деца със специални потребности. В Западна Европа този въпрос отдавна е уреден, пояснява Невена Петкова.

  Обществеността в Кърджали полага големи грижи за дома. Даренията са много и съществени. Домът разполага с битова техника , която не всички семейства имат. Тук почти всичко е ново-перални, фризери, телевизори , климатици. В момента тече ремонт. Всяка година се освежава определена част от дома.

  Педагожката Янева смята, че обществеността в страната често се подвежда от медийни публикации. Обикновено внимание на  Домовете за медико-социални грижи се обръща, когато има има драстични случаи с деца и се търсят виновни. Нужно е повече доверие към тези институции. Трябва да се видят направените от държавата добри неща, смята  Янева.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини