Държавата отново плаща за нарушени човешки права

България се нарежда сред най-осъжданите държави за нарушени човешки права след Турция и Русия. Така страната ни е една от държавите, плащащи най-много обезщетения на Европейския съд по правата на човека

Над 156 хил.евро ще плати държавата ни по 8 дела заведени срещу България в Европейския съд по правата на човека, реши  правителството днес.

Половината от жалбите, уважени от съда в Страсбург, са за бавно правосъдие и нарушение на правото за защита.

Най голямо обезщетение за неимуществени вреди и разходи по делото, ЕСПЧ е присъдил по делото «Влаеви срещу България». Общо 66 хил.евро, заедно с разноските, е обезщетението за нарушено право на живот, по жалба на съпругата и родителите на застреляния от полицай Марин Влаев. Случаят от август 1998г. бил разследван над 6 години, а според съда в Страсбург следствието се е отклонило от установяването на някои факти.

Смъртта на Влаев е настъпила при полицейска операция за освобождаване на заложник край добричкото село Одърци. В момента, в който Влаев минал оттам с колата си, предполагаемият извършител на престъплението е бил заловен. Полицаите направили знак на Влаев да спре. Той намалил и почти спрял, но когато един от полицаите отворил вратата на колата и показал служебната си карта, Влаев внезапно тръгнал. Полицаите открили огън, който довел до смъртта му.

Предварителното следствие е било образувано незабавно, последвало е наказателно производство по обвинение в непредумишлено убийство срещу полицая, чиито изстрели са предизвикали смъртта на Влаев. Въпреки това, ЕСПЧ отбелязва наличието на значими забавяния по време на разследването.

Общо 2400 евро обезщетение ще изплати държавата ни на Тодор Деянов, бащата на изчезналия през май 1997г. 8 годишен Съвестин. Уважената от съда в Страсбург жалба, била за 5 годишно протакане на следствието за изчезването на детето и последвалото с години съдебно производство.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини