Пак разрешиха търговията с цигари без ДДС-регистрация

Премахва се задължението търговците на тютюневи изделия да бъдат регистрирани по ДДС.
Това съобщи председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова по повод на приетите на второ четене промени в Закона за данък върху добавената стойност, предаде БТА.
Тя посочи, че с измененията се прави промяна и в Закона за акцизите и данъчните складове и отпада задължението търговците на цигари да са регистрирани по ДДС.

Анализът показа, че решението за въвеждане на подобно изискване беше грешно и го коригираме, обясни Стоянова.
Голяма част от малките населени места нямат магазини, които да са получили разрешение да продават цигари, което означава, че в тези населени места цигари с или без бандерол се продават под тезгяха, отбеляза тя.

Според нея, с тази поправка ще се даде възможност на лоялните търговци да изпълнят законовите си задължения и това би повлияло и върху контрабандата.

"В цяла Европа всички търговци, които продават акцизни стоки, се регистрирани и по ДДС и това е правилният подход и правилният път. За съжаление обаче в България нещата винаги стоят малко по-различно, отколкото в европейските страни. И въвеждайки това изискване, ние не постигнахме резултат, а напротив, получи се обратният ефект", коментира Стоянова, цитирана от Дарик радио.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини