Младите историци от Езиковата „по пътя на Бедредин”

За трета  година се проведе Националният конкурс „По пътя на Бедреддин” за ученически текстове, рисунки и мултимедия. Младите историци от ГПЧЕ „Христо Ботев” участваха   с есе и мултимедийна презентация.  Добрата екипна работа и задълбочените   знания за  историческите събития  в Лудогорието  на Моника  Павлова от 11А2 и   Анета Танкова от 11Н1   им донесе второ място за изготвения от тях мултимедиен проект. Катя Николова от 11А2   спечели  поощрителна награда за своята историческа разработка- есе. Организатор   на националния конкурс – викторина е Културно - просветно дружество „Родно Лудогорие”, София,

         Участниците в  Националния форум  споделиха, че по време на подготвянето на конкурсните материали  са изградили успешен работен модел за  самостоятелно набавяне, представяне и анализ на исторически данни, под ръководството на своя преподавател Станка Вълова, учител по история и цивилизация в ГПЧЕ „Христо Ботев” . С  извънкласната си дейност  те са развили  компетентност за разработване, излагане и защита на исторически тези.          За успеха си в конкурса  отличените момичета  получиха парични награди и списания  на историческа тематика. Националните им  награди   са доказателство и признание за успехите в обучението по история в ГПЧЕ „Христо Ботев”.   Катя, Моника и Анета са членове на  клуб "Млад историк" към  Гимназията, който е създаден през 2007г. В него се включват ученици с  интерес към историческото минало, с подчертани умения за аргументирано писмено излагане на лична теза и боравене с историческите факти и извори. Целите на клуба са свързани със създаване на условия за формиране на ценностни ориентации и качества, свързани с чувството на национална идентичност, любов към Родината и уважението към „другия”.  Учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” имат възможност  да разгърнат творческия си потенциал в  изследователската и практико-приложната работа, да обогатят и разнообразят ученическия живот  с отбелязването на паметни дати в Българската история.  Младите родолюбци почетоха 138-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата- Васил Левски. Компилацията от знания по история и IT- технологиите утвърди Гимназията като  училището на ХХI век в Източни Родопи. Мултимедийният продукт, изработен от випуск 11 клас, представляваше интерактивен урок  за живота и делото на Апостола, на който присъстваха ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

         Освен активно включване в училишния живот и участието на младите историци  в национални викторини и състезания, важна част от дейността  им са  и организираните и проведени  срещи- дебати с едни от най- известните историци в България като акад. Георги Марков, доц. Иван Маразов, проф. Боян Биолчев, проф. Георги Бакалов, проф. Божидар Димитров, проф. Иван Стоянов и др.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини