Бенгази осъмна с хиляди протестиращи по улиците

Хиляди демонстранти излязоха рано тази сутрин по улиците на град Бенгази в източната част на Либия, за да протестират срещу режима на Муамар Кадафи, съобщи Ройтерс.

По време на вчерашния "ден на гнева" в Либия при сблъсъци със силите за сигурност загинаха поне 10 души, съобщи радио Би Би Си.

Строгия контрол на властите върху телекомуникациите в страната не позволяват да бъде получена достоверна информация за обхвата на протестите. В социалните мрежи в интернет се появиха съобщения, че вчера при протести в множество либийски градове са загинали над 50 души.

По улиците на съседния на Бенгази град Бейда протестиращи са започнали да строят палатков лагер. При протестите в Бейда вчера според очевидци са загинали петима демонстранти. Днес се очаква да бъдат погребани жертвите на сблъсъците и в двата града. Погребенията може да се превърнат в катализатор за нови масови протести, посочва Ройтерс.

ДПА съобщи, че силите за сигурност в Либия очакват днес нови масови протести. Противниците на режима на Кадафи настояват за политически свободи, спазване на човешките права и прекратяване на корупцията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини