Световните лидери се разбраха за Либия

Световните лидери се ангажираха да прекратят всяка чуждестранна намеса във войната на Либия и да подкрепят оръжейното ембарго. Това стана по време на срещата на върха в Берлин, като част от по-широк план за прекратяване на спираловидния конфликт, съобщи АФП.

Президенти на Русия, Турция и Франция бяха сред световните лидери, които се подписаха под плана за спиране на намесата във войната – било то чрез оръжие, войски или финансиране.

Преговорите обаче не успяха да доведат до “сериозен диалог” между враждуващите страни – Халифа Хафтар и ръководителя на признатото от ООН правителство на Триполи Файес ал Сарадж – или да накарат и двете страни да се договорят за постоянно примирие.
“Имаме много различна ситуация в Либия, където незабавното спазване на примирието просто не е лесно да се гарантира”, заяви на срещата на върха германският канцлер Ангела Меркел. “Но се надявам, че чрез днешната конференция имаме шанс примирието да се задържи и занапред”, допълни тя.

Либия беше разкъсана от битки между враждуващи въоръжени фракции след падането на режима на Муамар Кадафи, подкрепено от НАТО през 2011 г.

От април насам, войските на премиера Сарадж в Триполи са подложени на атаки от силите на Хафтар.

При сблъсъците са убити над 280 цивилни и 2000 бойци, десетки хиляди са напуснали домовете си. На 12 януари влезе в сила крехко примирие, подкрепено както от Анкара, така и от Москва.

Въпреки че правителството на Сарадж е признато от ООН, мощни играчи се откъснаха от него, за да застанат зад Хафтар – превръщайки вътрешния конфликт в това, което някои определиха като прокси война, в която международните сили се опитват да осигурят собствените си интереси.

Тревогата на международната общност нарасна през последните седмици, след като Турция нареди на войските да заминат за Либия.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че конфликтът в Либия е взел опасни размери през последните дни. “Досега имаме ескалация на конфликта в Либия с някаква чужда намеса. Сега сме изправени пред риск от истинска регионална ескалация. И този риск беше предотвратен в Берлин”, отбеляза той и добави, че световните сили поеха “силен ангажимент, за да се спре „опасната спирала.
Руският министър на външните работи Сергей Лавров посочи някои положителни стъпки от берлинската среща, но каза, че срещата на върха не е довела до така необходимите преговори между Сарадж и Хафтар.

“Ясно е, че все още не сме успели да започнем сериозен и стабилен диалог между тях”, каза Лавров пред репортери след Берлинската конференция, където Хафтар и Сарадж не се срещнаха лице в лице. Независимо от това, страните в либийския конфликт направиха “малка крачка” напред, добави Лавров.

Силите, подкрепящи Хафтар, бяха вдигнали залога в навечерието на преговорите, като блокираха износа на нефт от ключовите пристанища на Либия, спирайки основния източник на доходи на страната в знак на протест срещу решението на Турция да изпрати войски в подкрепа на базираното в Триполи правителство на националното споразумение.

Преди разговорите турският президент Реджеп Ердоган критикува Хафтар, заявявайки, че трябва да се откаже от “враждебното си отношение”, ако Либия иска да има някакъв шанс да постигне мир.

Разпалващата се петролна криза подчерта опустошителното въздействие на чуждестранното влияние в конфликта, в който правителството е подкрепено от Турция и Катар, докато Хафтар има подкрепата на Русия, Египет и Обединените арабски емирства.

Русия беше обвинена, че е изпратила наемници в помощ на Хафтар, тъй като Москва се стреми да разшири влиянието си в региона – твърдения, които отрича.

За Турция падането на Правителството на националното единство на Сарадж може да застраши споразумението за морска граница, подписано от двете страни. То дава на Анкара широки права над източното Средиземноморие, където неотдавнашното откриване на подводни запаси от газ предизвика ожесточена борба между крайбрежните държави.

Ердоган многократно призовава Европа да се обедини зад правителството на Сарадж, предупреждавайки, че падането на Триполи може да позволи на джихадистки групи като ИДИЛ или Ал Кайда да се прегрупират. Той също така предупреди, че по-нататъшните вълнения могат да предизвикат нова вълна от мигранти, които да се отправят към Европа.

На фона на последното очевидно нарушение на прекратяването на огъня, при което силите на Правителството на националното единство в неделя обвиниха милициите на Хафтар, че са открили огън по тях в южната част на Триполи, Сарадж поиска международни “войски за защита”, ако Хафтар продължи да настъпва.

Призивът повтори подобно предложение на главния дипломат на ЕС Жозеп Борел, който подчерта, че трябва да присъстват наблюдатели, за да се провери спазването на ембаргото и прекратяването на огъня. Великобритания и Италия изразиха готовност да помогнат.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини