Напрежението в Триполи расте

Няколкостотин поддръжници на либийския лидер Муамар Кадафи се събраха в центъра на Триполи, след като по-рано бяха отправени призиви за организирането на „ден на гнева”, вдъхновен от събитията в Египет и Тунис, съобщава агенция Ройтерс.

Правозащитната организация „Хюман тайтс уоч” съобщи, че либийските власти са задържали 14 активисти, писатели и протестиращи, които са подготвяли антиправителствени протести.

Най-малко четирима души са загинали при сблъсъци между полицията и демонстранти в източния либийски град Ал Байда. Сблъсъците възникнаха в сряда в източния либийски град Ал Байда, след като органите на реда са използвали бойни патрони за разпръсването на протестите.

Вчера САЩ коментираха, че окуражават Либия, както и всички страни в Близкия изток и Северна Африка, да предприемат стъпки за отговаряне на надеждите и нуждите на техните народи.

„Страните от региона са изправени пред общи предизвикателства по отношение на демографията, исканията на хората, нуждата от реформи”, коментира говорителят на държавния департамент на САЩ Филип Кроули.

„И ние окуражаваме тези страни да предприемат специфични действия, за да отговорят на желанията, нуждите и надеждите на техните народи. Либия със сигурност влиза в същата категория”, допълни говорителят.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини